Apad a Balaton, fokozták a vízeresztést

Az elmúlt napokban 3 centiméternyit apadt a Balaton, a jelenlegi átlagos vízállás 118 centiméter – a vizugy.hu adatai szerint. A Sió-csatornán történő vízeresztést hétfőn tovább fokozták, jelenleg is gőzerővel zajlik. A csatorna siójuti szakaszán a helyi vízmérce szerint már 259 centiméternyit emelkedett a vízállás a június 13-án megkezdett vízeresztés óta. Több hajó is várakozik már a kiliti duzzasztónál, hogy elindulhasson a Dunára. A Balatoni Hajózási Zrt. négy nagyhajójója pedig arra vár, hogy eljusson a Balatonra. Az eddigi nyilatkozatok szerint a hajózások lebonyolítása minimum 15 centiméternyi vízszint-csökkenéssel jár a Balaton számára.

A siójuti vízmérce adatai május vége óta: markáns emelkedést mutat a vízállás a legutóbbi hétvégétől intenzívvé vált vízeresztés óta (Forrás: vizugy.hu)

 

Jelenleg nem nyomonkövethető a balatoni vízeresztés aktuális intenzitása a vizugy.hu oldalán – miként azt két évvel ezelőtt, az utolsó vízeresztésnél még meg lehetett tenni. Vélhetően azért, mert még nem végeztek a Sió-zsilip átépítésével, és jól láthatóan nem a vízeresztő, hanem a hajózási zsilipen keresztül ömlik a víz a Sióba.

Azért közöljük a csatorna siójuti vízmércéjének adatait, mert ha a vízeresztés pontos mértékét nem is mutaja, a vízeresztés intenzitására lehet következtetni ezekből az adatokból is.

Mint arról korábban hírt adtunk a vízeresztés megkezdésével, majd fokozásával hajózhatóvá kívánják tenni a Sió-csatornát, ami ellen tiltakoztak az önkormányzatok, kérve a vízeresztés folytatásának őszre halasztását.

A Balaton átlagvízállásának alakulása május végétől: az elmúlt napokban 121-ről 118 centiméterre apadt (Forrás: vizugy.hu)