Apacsok Veszprémben (mti)

Apacsok címmel mutatnak be színházi produkciót az Agóra Veszprém Kulturális Központban szombaton; Bereményi Géza és Kovács Krisztina darabját Bagó Bertalan rendezésében láthatja a közönség.

Az Apacsok című darab 1963 nyarán játszódik. Egy baráti társaság a kommunista Magyarországon kiköltözik a Bakony rengetegébe, hogy indiánost játsszon. A közösség tagjai választanak maguknak egy-egy indián nevet, és megállapodnak a játék szabályaiban.

A valós eseményekre épülő történet az ügynökkérdéssel foglalkozik és a hazai indiánok sajátos világát mutatja be.

A történet szerint a rendezőnek készülő unoka a már nem élő nagyapja emlékei alapján ír forgatókönyvet a hatvanas évek indiános kalandjairól. A bíráló kuratórium előtti meghallgatáson kiderül, a nagyapa mint a törzs varázslója a sajátos körülmények kényszerűsége következtében besúgóvá lett.

Csak védeni próbálta a hálózat figyelmének fókuszába került csoportot, remélve, jóindulatú jelentései révén megóvhatja őket a rendőri zaklatástól. Ám a kuratórium egy tagjának az apja ugyanannak az indián közösségnek volt tagja. A 20 évvel ezelőtti események az unokával is szinte ugyanúgy lejátszódnak, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a főszereplő mindent megtesz azért, hogy megtudja az igazat, és megértse a múlt eseményeit.

Bereményi Géza szerzőtársa, Cseh Tamás énekes, zeneszerző, előadóművész életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódása. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, ettől kezdve egészen haláláig minden évben megszervezték az indiántábort, elmélyült kutatást folytattak választott törzsük történetéről.

Cseh Tamás 1997-ben adta ki Hadiösvény című regényét, amelyet ő is illusztrált. 2006 végén jelent meg válogatásában és fordításában a Csillagokkal táncoló Kojot, észak-amerikai síksági indián mesék című kötet, amelyet előadásában hangoskönyvként is kiadtak, a könyv alapján animációs film készült.
Veszprémben július 23-tól Bereményi-hetet tartottak, amelynek alkalmával négy eseménnyel járták körül az író alkotói pályájának négy különböző részét – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, levetítették Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, amelyben Bereményi Géza íróként működött közre, majd az alkotókkal tartottak beszélgetést. Szegő János szerkesztővel és Cserna-Szabó András íróval szerveztek beszélgetést az íróról, és felolvasást rendeztek Bereményi Géza műveiből. A hét során Másik János zeneszerzővel, majd az Apacsok című előadás alkotóival is találkozhatott a közönség. A Bereményi-hét utolsó két napján, pénteken és szombaton az Apacsok főpróbája, illetve bemutatója látható.

A darabban Lábodi Ádám, Szegezdi Róbert, Gáspár Sándor, Egri Márta, Varga Lili, Jókai Ági, Imre Krisztián, Kolnai Kovács Gergely, Kricsár Kamill és Kocsis Gábor szerepel. A díszlet, a jelmez és a vetítés Csontó András, a zene Kricsár Kamill munkája.

A produkcióról további részleteket, a kulisszák mögé betekintő werk-filmet, az eredeti apacsok és a bakonyi magyarok párhuzamos néprajzát a produkció honlapján (www.apacsok.org) és közösségi média felületein érhetik el az érdeklődők.

Az előadás látogatása ingyenes, regisztrációhoz kötött, amelyre a www.apacsok.org/regisztracio linken van lehetőség.
A produkció a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében és annak finanszírozásával, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.