Változó vendégkör és stagnáló forgalom Hévízen (tvkeszthely.hu)

Változó vendégkör és stagnáló forgalom jellemzi most Hévízt. A fürdővárosban egyre több a szlovák és cseh vendég. Nyáron a családosok vannak a legtöbben. A többhetes kúravendégek száma csökken. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. tapasztalata az, hogy azok a szállásadók tudták növelni a forgalmukat, ahol több a családbarát szolgáltatás.

 

Hévíz még mindig az egyik kedvenc úti célja a pihenni vágyóknak. A tófürdőben eddig a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom.

A KSH adatok szerint júniusig nagyjából a tavalyi azonos időszak számait hozza Hévíz. Júniusban már felülmúlták a 2022-es számokat. A külföldi vendégéjszakák nőttek, a belföldiek csökkentek.

A szállásadóknál vegyes a kép. Csökkenő, stagnáló és növekvő vendégforgalomról is beszámoltak a turisztikai társaságnak. Ahol több a családbarát szolgáltatás, ott jórészt emelkedést értek el. Ebben a hotelban most készült el az új gyerekjátszó: konzolok, társasjátékok és sok szórakozási lehetőség vár minden korosztályt.

„Azt gondolom, hogy mindenképpen az a fontos így a szektorban, hogy mindig meg kell újulni, tehát folyamatosan kell valami újat biztosítani a vendégeknek. Ez nálunk sincsen másképp, mi arra törekszünk, hogy új szolgáltatásokat kínáljunk” – mondta televíziónknak Gyutainé Szalay Nikoletta, a Hotel Európa fit Hévíz vezérigazgatója.

A cseh és szlovák vendégek egyre nagyobb forgalmat tesznek ki, míg a gyógykúrázó német vendégekből kevesebb van. Nyáron a családosok teszik ki a vendégkör legnagyobb részét, becslések szerint 70 százalékot. Ennek fele belföldi vendég, őket követik a cseh, szlovák, osztrák és német nációk, de holland, dán, izraeli, svéd és lengyel turisták is vannak a fürdővárosban.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője: „Hogyha az elmúlt három évet nézzük, akkor a nyári időszakban egyre inkább fiatalodik a vendégkör, sőt egész évben az látszik, hogy a cseh és a szlovák vendégeknek a növekedésével az átlag vendégkorcsoport fiatalodik. Ezzel együtt. ami negatívum, hogy az átlagos tartózkodási idő is csökken. Kevesebb vendégéjszakára jönnek, de akár egy évben többször is. Míg a németekre az volt elmondható, vagy akár az orosz vendégekre,  hogy ők itt vannak akár két hétig és akkor egyszer egy magasabb összeget töltenek el nálunk.”

A koronavírus óta egyre később foglalnak szállást a vendégek, az inflációs helyzet most ezt tovább erősítette. A vendégek döntését ezenkívül az időjárás is befolyásolja. A szállásadóknál akár egy-két nap alatt jelentős foglalás futhat be. Több hotelben teltház van, de van, ahol csak a szobák felében van vendég –  a Keszthelyi TV híradása szerint.