Alföldi diákmunkások jönnek a magyar tengerhez (magyarnemzet.hu)

Fiatal munkavállalókat segítő mintaprojekt kezdődött a Nyugat-Balatonnál az alföldi régióból a tóhoz érkező főiskolások, egyetemisták részvételével. Strandkabinosi, jegykezelői, felszolgálói, bolti eladói, pénztárosi munkát ajánlanak a fiataloknak a keszthelyi intézmények és vállalkozások, amelyeket – hasonlóan más balatoni üdülőhelyekhez – nyaranta kétszer akkora munkaerőhiány sújt, mint az év más időszakában. A Velencei- és a Fertő tónál folytatódhat a mintaprojekt.

 A mintaprojekt gesztora a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), résztvevője a Zala Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány, amelynek elsődleges feladata a munkáltatói igények felmérése, azok diákszövetkezetekhez való eljuttatása, az előreláthatóan 160 diák elhelyezését pedig a gazdasági tárcához tartozó Keszthelyi Szakképzési Centrum (KSZC) vállalta.

– Ha nagyobb lesz az igény, akkor a két keszthelyi szakképző intézmény kollégiuma mellett a keszthelyi egyetem is részt vállal a diákok elszállásolásában – mondta el a Magyar Nemzetnek a KSZC kancellárja. Szabó Károly tájékoztatása szerint, a szálláshelyért napi ötszáz forintot kell fizetniük a fiataloknak, ami ahhoz képest, hogy a munkahelytől függően 800-1200 forint órabér kapnak, nem sok. – A konzorciumi partnerek elsősorban azért az alföldi régióra helyezik a hangsúlyt, mert a szabolcsiak mellett földrajzilag az ott élő fiatalok vannak a legtávolabb a Balatontól – tette hozzá a szakképző intézet kancellárja.

– Ha sikeres lesz a keszthelyi mintaprojekt, akkor az a Balaton több városában is folytatódhat, sőt a Velencei- és a Fertő tavi nonprofit vállalkozásoknak is átadjuk tapasztalatainkat, és ajánlani fogjuk. A projekt koordinációjának és egyéb gesztori teendőinek költségeire az elkövetkező két évben nyolc-tízmillió forint fordítható – mondta Fodor Márk, a BFT keszthelyi mintaprojektjének menedzsere.