Balatonfüredi Könyv-Bor-Jazz fesztivál

Azok az emberek, akiket általában észre sem veszünk, sokszor érdekesebbek, mint az értelmiség, aki rendre fontosságot tulajdonít önmagának. Én ezért többnyire az egyszerű emberek közé bújok el – mondta Végel László, író az idei Könyv-Bor-Jazz fesztivál megnyitóján a balatonfured.hu beszámolója szerint.

Végel László Kossuth-díjas író nyitotta meg a füredi könyvfesztivált, akivel a Vaszary Villa kertjében Ladányi István költő, egyetemi docens beszélgetett.

– Az ember ma már a lelkéért harcol. Valami már itt van a küszöbön, érezzük a leheletét. El tudom képzelni, hogy belátható időn belül olyan karperecek is lesznek, amelyek tudatják az érzelmi állapotunkat. Meg van az esély rá, hogy egy diktatúrának az önkéntes szolgái leszünk. A valóság egyre felismerhetetlenebb – vélekedett a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja.

– Kisebbségi írónak tartom magam, de ezt nem panaszkodásnak szánom. Nekem kétszer annyit kell teljesítenem ugyanazért az elismerését, mint egy szerb vagy magyar írónak. De én ezt elfogadtam – mondta Végel László, aki elmondta, ha elmegy egy városba, akkor minden esetben a piacot, a színházat és a kávéházakat keresi fel, mert még ezek a pontok azok, ahol az ott lakó emberek pulzusát érzékelni lehet.

Az Ünnepi Könyvhetet több napos programsorozattal ünnepli a város. A Könyv-Bor-Jazz fesztiválon irodalmi beszélgetések és jazz koncertek lesznek a sétáló utcává előlépett Blaha utcában illetve a Vaszary kertben.

A rendezvény vasárnapi programja:

Június 16. vasárnap
11.00-18.00 Donga Játékpark Bor-Balaton-Játék (Vaszary kert)
Régi badacsonyi boroshordók újragondolva. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a tó halaival, madaraival, védett állataival, a Balaton-felvidék különleges helyeivel, régi váraival, a Kék Szalag útvonalával vagy a balatoni hajózás legszebb, patinás hajóival.
11.00 Könyvbemutató, Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk (Vaszary kert)
Beszélgetőtárs: Frank Róbert pszichológus
16.30 Litera – Túra Fülöp Júliával – Borkóstoló és séta a balatoni írók nyomában. (Indulás: Vaszary Kávézó)
17.00 Albumbemutató Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja (Vaszary kert)
Vendégeink: Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója, Lukácsy György az album szerkesztője, és Berettyán Nándor a Nemzeti Színház színművésze
18.00 Rafael Márió – koncert a rózsakertben (Vaszary kert)
18.30 Gereben Zita Quintet (Blaha utca MOL Nagyon Balaton Színpad)
Saját dalok, egyéni hangvétel, füstös, bársonyos hang, érzékeny, energikus zene.
19.00 Kötetbemutató, Betűrendek architektúrája (Vaszary kert)
Lanczkor Gábor József Attila-díjas költővel, Orcsik Roland költő, műfordító beszélget
20.00 Sebestyén Patrik Quartet – koncert a rózsakertben
21.00 Falusi Mariann: Királyok és Királynők koncert (Blaha utca, MOL Nagyon Balaton Színpad)

A 90. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó Könyv-Bor-Jazz Fesztivál napjaiban a Kedves Cukrászda olvasópontként várja a könyvek szerelmeseit.

A Vaszary Galéria kertjében felállított faházakban az érdeklődők a könyvhét könyvei, valamint a program borászatainak kínálata között válogathatnak. A fesztivál borait ezúttal a Lídia Borház és a Mészáros pince prezentálja.

A fesztivál programjain a részvétel ingyenes.

Részvételi díjat csak a borkóstolóval egybekötött rendezvényeken kell váltani, melynek összege: felnőtt 2500 Ft/fő, nyugdíjas és diák 1200 Ft/fő.