Alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem (veol.hu)

Hetven évvel ezelőtt alapították a Pannon Egyetem jogelődjét. Az intézményben egész napos ünnepséget szerveztek, öregdiákok előadásaival, kiállítással koncerttel – írja a veol.hu.

Az első évnyitó ünnepséget 1949. szeptember 26-án 16 oktató és 107 hallgató részvételével tartották Veszprémben. Az intézmény a megyeszékhely mellett Keszthelyen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Kőszegen, valamint Székelyudvarhelyen is kínál képzéseket, a hallgatók létszáma közel 6000.

Az évforduló alkalmat ad a számvetésre, mondta a csütörtöki ünnepségen Gelencsér András rektor.                    1949-ben Magyarországon kevés pozitív, előremutató dolog történt, ezek egyike az egyetem jogelődjének alapítása. A Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karaként jött létre, de hamar, két év múlva önálló intézmény lett.        A rektor felidézte a kezdeteket, az egyetemalapító Polinszky Károly alakját, a többkarúvá válás folyamatát, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának megalakulását.

A felsőoktatási intézmény a nemzetközi egyetemi rangsorokban a nagy hazai tudományegyetemeket követi, az országos rangsorban harmadik az oktatói kiválóságot, és első az egy oktatóra jutó elnyert kutatásfejlesztési pályázatok összegét tekintve.

Brányi Mária alpolgármester úgy fogalmazott: Veszprém büszke az egyetem oktatói és hallgatói által elért eredményekre, de talán ennél is fontosabb az intézmény társadalmi szerepe. A város és az egyetem között élő a kapcsolat. Az alpolgármester azt kívánta, a jövőben az előttük álló feladatokban város és egyetem egymást támogatva, erősítve működjön együtt.

Az évfordulón tartott ünnepségen díjakat és okleveleket adtak át, a teljes cikk itt olvasható.