Akár perre is mennének a Club Aligához tartozó strandért és a sétányért a helyi civilek (hvg.hu)

2013-ban szerződésben állapodott meg a PRO-MOT nevű cég az állammal és az önkormányzattal, hogy a balatonvilágosi üdülőterület egy részét, a strandot, az oda vezető utakat, a parkot és a vízparti sétányt önkormányzati tulajdonba adja, ha cserébe építési telkeket alakíthat ki az általa megvásárolt részen. A megállapodást a helyi civilek szerint egyedül a cég nem tartotta be, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ha nem lesz egyezség, perelni fognak – írja a hvg.hu.

 

Általában úgy tartják, hogy az állam nem jó gazda. Balatonvilágoson épp az ellenkezőjét gondolják, azt, hogy addig mentek jól a dolgok a Club Aliga területén, amíg az állam volt a tulajdonos. Amióta ez nem így van, és az üdülő egy része magántulajdonba került, a helyiek szerint csak a profit számít, nem pedig az, hogy mi lesz a csaknem ötven hektárnyi üdülőkomplexummal, a bezárt szállodákkal, a lepukkant uszodával, a stranddal, a közparkkal. És az is kérdéses, hogy szabadon le lehet-e majd menni a partra, vagy a Balatonnak ezt a részét is elzárják a fürödni vágyók elől.

A Club Aliga hajdanán zárt terület volt, az MSZMP üdülője, ahová belépni csak engedéllyel lehetett. Veres Lászlóné évekig úgy lakott Balatonvilágoson, hogy fogalma sem volt róla, kik nyaralnak a településen. Csak a rendszerváltás után, 1991-ben járt először a Club Aliga területén, és lényegében azóta küzd a tó partjának használati jogáért: az ő vezetésével két civil szervezet is alakult, és a témában könyvet is írt Befejezetlen történet címmel. A hvg.hu-nak azt mondta, hiába váltotta egymást több kormány is az elmúlt 30 évben, igazán egyik sem akarta a köznek átadni ezt a területet.

A Club Aliga olyan értékes, hogy mindegyik kormány úgy érezte, ez neki jár, és ezen nem akart osztozni – mesélte.

A Club Aligához lejutni 30 évvel a rendszerváltás után sem könnyű: még mindig sorompóval zárják le a területet, és fizetni kell azért, hogy egyáltalán a partot megpillanthassuk. Egy felnőtt napi jegy 1200 forint, ottjártunkkor épp akció volt, így 600 forintért leengedtek a tóhoz. Csak azoknak nem kell fizetniük, akiknek Balatonvilágoson van nyaralójuk vagy ott laknak.

A cikk folytatása itt elolvasható.