Ágazati bérminimum jöhet a turisztikai szektorban (veol.hu)

A tartósan kritikus munkaerőhelyzet miatt 2020-tól garantált ágazati bérminimum jöhet a turizmusban: a kormány által a versenyszférában évről évre meghatározott szakmunkás-minimálbérhez képest jelentősen magasabb alapösszeg bevezetését a munkaadók kezdeményeznék, amelyről ágazati kollektív szerződésben állapodnának meg az év végéig – írta a Magyar Nemzet nemrégiben. A veol.hu erről faggatott egy a hírportálban nem nevesített turisztikai szakembert.

Az oldal által megkérdezett tu­risz­tikai szakember elmondta: a turizmusban valóban lenne realitása a garantált bérminimumnak, hiszen ebben az ágazatban is sokan dolgoznak felelős pozícióban. A turizmus bizalmon alapuló üzletág, és akik benne tevékenykednek, komoly előírásoknak felelnek meg. Például előírás, hogy diplomával, nyelvvizsgával kell rendelkezni, ez manapság már alapfeltétel. Úgy vélte, hogy a befektetett energiát és a felelősséget honorálni kell.

Idén a garantált bárminimum összege bruttó 195 ezer forint, amely nettóban mintegy 130 ezer forint. Erre a felvetésre úgy felelt, hogy meg kell nézni mind a két oldalt. Meg kell nézni egy turisztikai egyesületet, amit nem vet fel a pénz, hiszen többnyire az önkormányzat a fenntartó, ahol közalkalmazottak, köztisztviselők dolgoznak, ami szintén nem egy túlfizetett terület, mondta a szakember. Ezért szerinte be van határolva, hogy mennyit lehet emelni. Ez sok más mellett azért is fontos, mert leginkább nők dolgoznak az ágazatban, akiktől elvárják, hogy szépek legyenek, viszont a „munkaruhát” maguk veszik, mint ahogyan a kozmetika- és manikűrszámlát is maguknak kell állniuk…

– Hogyan és miként kellene rendezni a kérdést? – vetettük fel. A szakember szerint már régen meg kellett volna lépni ezt. Megjegyezte: a magyar GDP-ben a turizmus 10 százalékot ad ki, és több mint 400 ezren dolgoznak az ágazatban.

Hangsúlyozta azt is: biztonságos ország vagyunk, és hatalmas potenciál van a turizmusban, ám a beutazás még mindig kevesebb, mint a kiutazás. Ennek az is a háttere, hogy a vasfüggöny miatt a magyarok negyven esztendeig nem utazhattak Nyugatra, vagy csak nagyon korlátozottan. Ahhoz, hogy élénküljön a belföldi turizmus, kellenek a szakemberek, akiket viszont meg kellene fizetni.

Az utazásnak – mint mondta – három feltétele van: szabadon elkölthető jövedelem, motiváció és szabadidő. Ma Magyarországon mindhárom viszonylag magas, ami megdobja az utazási kedvet. És persze kell a jó idő, a Balaton környéke is akkor tud megtelni turistákkal – foglalta össze.