Adó nélkül is vallatóra fognák a városokat (sonline.hu)

Ugyan az idegenforgalmi adót nem szedhetik be a települések, de a vendégéjszakákat be kell vallaniuk. Ezután támogatást kapnak, ám mégsem felhőtlen a településvezetők öröme. A sonline.hu polgármestereket kérdezett arról, hogyan érinti az intézkedés a településeket.

Nem tartották jó ötletnek a turizmussal foglalkozó települések vezetői, hogy az állam magához vette a gépjárműadót és az idegenforgalmi adó (IFA) megfizetésétől mentesítette a turistákat december végéig. Hiszen a nagy turizmust bonyolító településeken hatalmas a kiesés, de a kicsiknek is fájdalmas a kúrtaxa hiánya. Egy frissen megjelent kormányrendelet szerint a be nem szedett, de bevallott kúrtaxa után jövőre is megkapják az önkormányzatok az állami támogatást.

Mészáros Miklós balatonboglári polgármester  sajnálatosnak tartja, jogy a kúrtaxaellenőrök többmilliós költségét a rendelkezés ellenére ki kell kifizetni. Ez a városnak rendkívül megterhelő lesz, már most is 200 millió forint felett van a hiány Balatonbogláron.

Mészáros Miklós polgármester kollégáival közösen a térség országgyűlési képviselőjéhez fordul abban bízva: a döntést még átgondolhatják, hiszen ez nem észszerű, viszont rettentő megterhelő. Hasonló tervei vannak Holovits Hubának is, a balatonföldvári polgármester szerint az intézkedés nem életszerű.

– A tavalyi évben beszedett kúrtaxa után még megkapjuk az állami forintokat – nyilatkozta a sonline.hu-nak Holovits Huba. „Ez esetünkben 55 millió forint, amelyből eddig 20 millió forint érkezett meg. A „maradék” 35 millió forint még a kincstárnál van, ennek kifizetését ahhoz kötik, hogy az idei IFA-t, amit nem szedünk be, vallassunk be.”

A balatonföldvári városvezető is úgy látja, jobban át kell gondolni az intézkedést, hiszen körülbelül 10 millió forintba kerül majd a nullás bevallások elkészítése. A település az idei évre 65 millió forint IFA-bevételt tervezett, de ez most nulla.

– Ha még a visszatartott 35 millió is elment, akkor a veszteség 100 millió forint, a működési költség 10 százaléka.
A többi elvonással együtt a járvány miatt Balatonföldvár mintegy 250 millió forintos veszteséggel számol. A cafeteriáról lemondtak a hivatali dolgozók, a képviselő-testület tagjai a tiszteletdíjukról, s tulajdonképpen az elmúlt tíz év tartalékait használja fel most a város. Ideális állapot csak az lehetne, ha időközben feloldaná a kormány veszélyhelyzetet és az IFA beszedése elől is elhárulnának az akadályok.

A bevételkiesés sajnos elkerülhetetlen

A bevételkiesés elkerülhetetlen, ez a polgármesterek egyöntetű véleménye. – Ez egy fokkal jobb, mint az eredeti elképzelés, mert így tulajdonképpen a pénznek csak a felét vonják el – mondta kérdésünkre Lombár Gábor, balatonfenyvesi polgármester. – Ez kezelhető lenne. Én csak attól félek, hogy kevés IFA fog keletkezni. Azt fogom javasolni, hogy az így keletkező összeg egy részéből hozzanak létre szolidaritási alapot, amellyel segíthetjük a nehéz helyzetbe került lakókat.

Csákovics Gyula szerint ez az intézkedés valójában nem igazi segítség. – Azt kell bevallanom, amit nem is én vallok be – fogalmazott a zamárdi polgármester. – A szálláskiadót ellenőrizni kell, az megint csak pénz. Egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy az előző év bizonyos százalékát figyelembe véve megkapják a települések a plusz egy forintos támogatást.