Adaptive Hussars 2023: gripenek érkeztek Sármellékre (honvedelem.hu)

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat keretén belül az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya sikeresen áttelepült Sármellékre, a Hévíz-Balaton Repülőtérre.

Az ideiglenes táborban a kecskeméti honvédek az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred katonáival, valamint tizenegy honvéd tisztjelölttel együtt kezdték meg szolgálatukat. A tábor állománya a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ által meghatározott repülőműveleti, a szárazföldi erőket támogató, valamint járőrözési, konvoj kísérési és légiharc feladatokat végez – írja a honvedelem.hu.

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka elmondta: a foglalkozássorozat során egy nem harci repülőgépek számára kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolják, felmérve azt, hogy milyen feltételek szükségesek a hibamentes üzemeltetéshez, illetve, hogy ezek miként valósíthatók meg.

Hozzátette, hogy tulajdonképpen ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani, mint a hazai – tehát a kecskeméti – környezetben, mindamellett, hogy természetesen egy nem kifejezetten vadászgépek számára kialakított területen kell tudni felülkerekedni a kihívásokon. Ezek közül a legnagyobb az üzemanyaggal történő folytonos ellátás, hiszen Sármelléken nem áll rendelkezésre elegendő, ezért a gyakorlat során vizsgázik a katonai és civil szféra együttműködése is.