A zöldhulladék egész évben leadható a hulladékudvarban (sonline.hu)

Kéthetente viszik el a zöldhulladékot Kaposvár belterületén az őszi időszakban, ennek ellenére sokan még mindig inkább elégetik a leveleket, ágakat. Balatonlellén a nyári szezonon kívül lehet égetni kül- és belterületen októbertől április végéig.

– Azt tapasztaljuk, hogy a lakosság többsége tiszteletben tartja az égetés szabályait, mindössze néhány alkalommal kellett a közterület felügyelőknek figyelmeztetniük – mondta el Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

Kaposváron az önkormányzati rendelet szerint belterületen tilos égetni, külterületen pedig a zöldhulladék eltüzelésére október elsejétől április 30-áig van lehetőség 9 órától 17 óráig – tájékoztatott Farkas Edit aljegyző. – Aki nem tartja be a szabályokat, 50 ezer forint helyszíni bírságtól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Az elmúlt időszakban 17 személlyel szemben szabtak ki helyszíni bírságot a közterület felügyelők. Ha valaki a tiltás ellenére éget, azt a Kaposvári Közterület Felügyelethez lehet bejelenteni a 06-82/410-652, illetve a 06-30/916-3538 telefonszámon.

Az őszi időszakban kéthetente szállítja el Kaposváron a lehullott leveleket, ágakat a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – Az ágakat összekötve kis kötegekbe, a falevelet, virágot és egyéb apró zöldhulladékot ép és zárt zsákban helyezzék az ingatlanok elé – mondta el Szilágyi Ádám, a társaság ügyvezetője. Azt tanácsolják, hogy a zöldhulladékot a szállítási nap előtti napon 17 órától, legkésőbb a megjelölt napon reggel öt óráig helyezzék ki az ingatlanjaik elé. Szilágyi Ádám hozzátette: a zöldhulladék egyébként egész évben leadható a kaposvári, a nagybajomi és a hőgyészi hulladékudvarban.

Várdán a helyi rendelet szerint minden hétfőn 8-tól 16 óráig lehet égetni. – Akik dolgoznak hétköznap, külön kérhetnek az önkormányzattól engedélyt vasárnap délutáni égetésre, ősszel pedig saját pótkocsis traktorunkkal szállítjuk el a zöldhulladékot a faluban – mondta el Varga András polgármester. – A faluban mindenki komposztládát is kapott.

Van, amit csak a tűz pusztít el
– Van olyan kártevő, kórokozó, amelynek indokolt égetése – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Példaként említette az almás termésűeket érintő tűzelhalás betegséget, a szőlőt érintő aranyszínű sárgaságot és a dióburokfúró legyet.

– Ha nem tüzeljük el a fertőzött ágakat, terméseket, akkor az áttelelő imágók tovább fertőzhetnek a következő évben – jegyezte meg a szakmérnök. Tóth István azt javasolta, hogy komposztáljunk is a kertben, ugyanis a házi készítésű komposzt a legjobb humuszforrás – írja a sonline.hu.