Királyszentistváni hulladéktároló-ügy: október 21-től folytatják a forgalomlassító demonstrációt

“Gyűlés miatt négy helyszínen kell számítani ideiglenes útlezárásra Veszprémben 2019. október 21. és december 20. között minden hétköznap” – a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint.

A korábbi híradások szerint a Királyszentistváni szeméttelep bezárásáért szeptemberben kezdődtek a demonstrációk, és mivel eddig nem jutottak egyezségre a felek, októberben is tartottak, és hétfőtől folytatódnak. A szervezők korábban azt nyilatkozták, a megmozdulások mindaddig tartanak, amíg nem tudnak megegyezni a Balatonfűzfőt rendszeresen bűzbe borító hulladéktároló ügyében.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság arról értesítette a járművezetőket, hogy a félpályás útlezárásokra Veszprémben 2019. október 21. és 2019. december 20. között hétköznapokon, 7 órától 9 óra 30 percig kell számítani az alábbi helyszíneken:

– a Budapest úton, a Kossuth Lajos Általános Iskola előtti útszakaszon,

– a Házgyári út 9. szám előtti útszakaszon,

– az Ady Endre utcában, a körforgalom és az Almádi út közötti szakaszon

– és a Cholnoky Jenő utcában, a Lóczy Lajos utcánál lévő körforgalom (szupermarket előtt) és az Almádi útnál található benzinkutak közötti útszakaszon.

A forgalomkorlátozás a hétköznapra eső munkaszüneti napokon (október 23., november 1.) nem lesz érvényben.

Balatonfűzfőn évek óta tiltakoznak

Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladéktárolójának technológiai problémái miatt évek óta tiltakoznak a balatonfűzfőiek. A civilek követelései ellenére nem leépítik és bezárják a lerakót, hanem több mint egy évtizedre meghosszabbítják a működési engedélyét – írta a 24.hu pár hete.

A királyszentistváni szeméttelep elleni tüntetés Balatonfűzfőn kezdődött. Szeptember elején két-három száz ember gyűlt össze a fűzfőgyártelepi buszfordulónál, hogy a hulladéktároló bezárását követelje. Évek óta gondot jelent a Balatonfűzfő felé eső településeket is rendszeresen elárasztó bűz.

Az elkeseredést csak fokozta a szeméttelepen történt augusztusi tűzeset, ami közvetett anyagi károkat is okozott: a füst miatt a turisták távoztak az érintett területekről. A balatonfűzfői tüntetésen a szervezők bejelentették: Veszprémben és Balatonfüreden félpályás útlezárással tiltakoznak majd a szeméttelep további működtetése ellen.