Újfajta konfliktushelyzetek a strandokon (magyarnemzet.hu)

Amint berobban a nyár, eddig ismeretlen, konfliktusforrást jelentő helyzetek várnak a balatoni strandok, élményfürdők személyzetére, akik a járványhelyzet miatt hozott előírásokat mindenütt be kell tartsák és tartassák. A vízi élménypontok esetében például arra is ügyelni kell, hogy a fürdő medencéjében személyenként 4 négyzetmétert kell biztosítani, a parti napfürdőzést választó vendégek pedig 16 négyzetméternyi területen ejtőzhetnek – írja a magyarnemzet.hu.

 

Mérőszalag nélkül érkeznek
Új egyenruhások bukkannak fel Siófok és Balatonfüred területén, ahol az önkormányzatok úgynevezett egyenruhás strandjárőröket vonnak be az általános ellenőrzésbe. Az északi és a déli part központjaiban a járőrök leginkább a védőtávolságok betartásának ellenőrzését végeznék. Füreden úgy oldották meg a munkaerőkérdést, hogy az ingyenes parkolás miatt felszabadult dolgozókat mozgósítják a strandjárőri szolgálatra. A találgatásokkal szemben a még újszerű pihenési körülményeket nem tetézi majd felesleges konfliktus és nem kell arra sem számítania a fürdőzőknek, hogy egy ellenőr mérőszaggal járja majd a partmenti napozók területét – ígérik az illetékesek. Alapesetben csak akkor kell közbe lépnie a konfliktuskezelő személynek, ha egy fürdőző szóvá teszi a védőtávolság megszegését. Ez esetben a jogkör nélküli strandjárőr hatósági személy intézkedését kérheti.

A vízimentő dolga nem a szabálykövetés ellenőrzése
– Vízimentő nem fogható strandjárőri munkára, neki a mentőcsónakban vagy a medencénél van a helye – szögezte le Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, ami azt jelenti, hogy a képzett mentők biztosan nem vesznek részt a szabálykövetés ellenőrzésében. Ezzel együtt nem mindenütt mutatnának túlzott szigort az érkezőknek, például Keszthelyen beérik figyelmeztető táblák kihelyezésével, amiatt is, mert még nem tudni, ki lesz jogosult ellenőrizni a parton tartózkodók szabályszerű napozását.

Rendőrközpont nyárra
Megerősítik a nyári üdülési szezonra a frekventált balatoni és a velencei tavi rendőrkapitányságokat, hogy még hatékonyabb legyen a balesetek, bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése. A somogyi, veszprémi, zalai és fejér megyei kapitányságok képviselőiből alakult Balatoni Közbiztonsági Koordináció Bizottság május 27.-i videokonferenciáján az is elhangzott: a nagy forgalmú tóparti településeken ezen a nyáron is gyalogos, lovas, kutyás és kerékpáros rendőrök szavatolják a közbiztonságot.

Flottában a mentők
2008 szeptemberében adták át az „EMESE” (elsősegélynyújtás, mentő és sürgősségi ellátás) első sürgősségi mentőhajóját, egy Rupert 32 OB Cabin típusú hajót. Az „EMESE” program a Balaton komplex vízbiztonsági projektjének egyik programja, amelynek megvalósítása nyílt vízen és vízről történik. A Rupert jelenleg Tihanyban a THE kikötőben állomásozik. Helyzetéből és sebességéből adódóan alapvetően Zánka-Balatonszemes, illetve Káptalanfüred-Siófok tengelyek között riasztható, de indokolt esetben a zóna kiterjeszthető.

Tavaly új mentőhajókkal bővült a balatoni vízimentők flottája. A két speciális hajót a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának képviselői, valamint az Opus Global Nyrt. és leányvállalata, a Hunguest Hotels Zrt. képviselői a nyáron avatták fel. A tőzsdei társaság és a piacvezető belföldi szállodalánc 12 millió forinttal járult hozzá a hajók megvételéhez – írja a magyarnemzet.hu.