A vártnál is rosszabb állapotban van a Magtár tetőszerkezete Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Új védőtetőt kapott a több mint kétszáz éves egykori apátsági magtár. A műemléki épület rekonstrukciója még az év elején kezdődött, a munkálatok során azonban kiderült: az eredeti tetőszerkezet a vártnál sokkal rosszabb állapotban van.


A több mint 250 éves barokk tető rejtett faszerkezeti hibáit tárta fel a kivitelező, a gomba és a rovarkárosodás olyan mértékű volt, hogy szakértők illetve a tervező bevonásával új műszaki megoldást kellett találnia a beruházónak – írja a Tihanyi Visszhang.

Műemléki szempontból megfelelő beavatkozással megtartották az eredeti tetőszerkezetet, de annak védelme érdekében védőtetőt emeltek az épület fölé. Ahol csak lehet, az eredeti állapotot igyekszenek megmenteni a beruházók, például az épület régi ajtói és ablakai is az eredeti formájukban lesznek láthatók. A munkák folyamatosan haladnak, a projekt határidőre befejeződik, a jellegzetes műemléki épület teljes felújítása a nyári szezonra elkészül.

Az egykori magtár új turisztikai fogadóközpontként működik majd, földszintjére a Tourinform iroda költözik, az első és a második emeleten pedig közösségi térként is használható kiállítóteret alakítanak ki. Fontos szempont az is, hogy különböző rendezvényeknek helyet tudjon biztosítani az épület, így egy nyolcvan férőhelyes terem is helyet kap az épületben.