A tihanyi Piac Placc csáberejének titka – fotókkal

A tihanyi kompkikötő közelében található, szombatonként és nyáron vasárnaponként is nyitva tartó piacot Peleskey Ákos ötletgazda nevezte el „Placc”-nak, amely túllép egy klasszikus árucsere helyszínén: találkozóhellyé és kultúrtérré nőtte ki magát. A hirbalaton.hu utánajárt miért.

 

„Véleményem szerint a Balaton sorsa a helyi közösségeken múlik. Iskoláskoromban jártam először a Balatonnál, és már akkor is az volt a legjobb dolog, ha valaki a hétvégéjét itt tölthette. Kirándulás, koncertek, pezsgő kulturális élet – ezek jellemezték az akkori balatoni életet” – emlékszik vissza Peleskey Ákos, aki a családjával 15 évvel ezelőtt vált üdülőtulajdonossá Tihanyban. Az itt töltött első öt-hat évben azt tapasztalták, hogy nincs változás a település közösségi, kulturális életében, és a turisztikai kínálatban, ezért projekt-ötleteikkel megkeresték az önkormányzatot. Mivel két évig ismét nem történt semmi, így 2009-ben önállóan indították el a termelői piacot.

Az ötletgazda így mesélt a kezdetről: „Az első években kevés árus volt, az érdeklődők jó részét pedig a saját ismerősi, baráti körünk tette ki. Ők aztán hívták a saját barátaikat, egyre többen lettünk, és évről-évre erősödött a kínálat is. Érdekes, hogy a település lakói a mai napig nem járnak le a piacra. Nekünk az első perctől kezdve célunk volt a tudatos vásárlási szokások kialakítása. ”

Már nem lehet ok a panaszra, hiszen évről évre egyre több árus és vevő jelent meg a tihanyi piacon. Átlagosan 80-120 termelő kínálja portékáit nyaranta, akiknek standjai egyre jobbak, egyedibbek, mutatósabbak. Peleskey Ákos szerint a régiségpiac hétvégenként az Ecserivel vetekszik, onnan is eljönnek árulni Tihanyba. “Ki merem jelenteni, hogy Budapest után – a heti vásárok tekintetében – nálunk van a legnagyobb régiségvásár, több száz négyzetmétert foglalnak el áruikkal a piac területén. Szintén jelentős a lakáskultúra-termékek kínálata, remek sajtok, péksütemények, füstölt áru, hal, termelői szörp van a PIAC Placcon, és a természetes szépségápolás is jelen van: kézzel készített szappanok, illatszerek kerülnek a kosarakba. Aki korán érkezik, az már itt reggelizik, beszélget, vásárol, és ha elég ideje van, akkor az ebédjét is megfőzzük neki” – sorolta a piac erősségeit.

A Placc a termékek mellé programokat is kínál, amelyek javarésze az idénynövények köré tematizálódik. Ilyenkor például a mandulavirágzásról, a medvehagymáról vagy a csipkebogyóról szól minden: ezekből készült ételeket kínál a bisztró, receptek cserélnek gazdát, és a családi programok is az adott témával foglalkoznak. Járt már itt az első magyarországi improvizációs színház, a Momentán Társulat, koncertezett Müller Péter Sziámi, és rendszeresen előadást tart a zánkai füves ember, Takács Feri bácsi is.

„A mi fejünkben a Placc egy kultúrtér. Ezért is kapcsoltuk hozzá 2011-től nyaranta az ARTplaccot. Festőket, szobrászokat, filmeseket, designereket, zenészeket hívtunk meg, hogy Tihanyban mutassák be az alkotásaikat. Szerettünk volna egész évben szoborinstallációkat elhelyezni, de az őrzés-védelemre szánt kerítésre nem kaptunk engedélyt” – mondta Peleskey Ákos. A tihanyi révnél lévő piac egykor romos épületeit saját forrásból, egymás után hozzák rendbe. A kis üzletekbe csak olyan bérlőket engednek be, akik a PIAC Placc gasztronómiai és közösségformáló üzenetét felvállalják és továbbviszik. Eddig a Peleskeyék tulajdonában lévő budapesti MONO Galériának volt itt nyaranta üzlete, hamarosan delicates, levendula gyógy- és fűszernövény ajándékbolt, hús- és zöldségbolt, pékség, fagylaltozó és egy gyermekjátszó folytatja a sort.

Az idei tervekről az ötletgazda így számolt be: “Idén újabb vendégszakácsokat hívunk a bisztrónkba, akik ismert arcok lesznek, de különböző nemzetek ételeit is megfőzzük majd. Lesz például olasz napunk. A Balaton rengeteg lehetőséget rejt magában. Minőséggel és eredeti szolgáltatókkal, vonzó programokkal könnyen válhat a Balaton-felvidékből egy kis Provence vagy kis Toscana. Mi egyelőre ezek hangulatát, életérzését idézzük meg Tihanyban.”

Az idén nyolcadik szezonját kezdő PIAC Placc szombatonként egész évben nyitva tart, az iskolák évzárójától kezdve szeptember végéig pedig vasárnaponként is lesz piac a tihanyi révnél. A bisztró – egy pihenőnap kivételével – mindig nyitva tart.

tihanyi piac 7

tihanyi piac 8

tihanyi piac 9

tihanyi piac 6

(fotók: hirbalaton.hu)