Ötcsillagos napfürdőzés: minősítik a balatoni strandokat (sonline.hu)

Finomítják a balatoni strandminősítő rendszert. A korábbi három helyett az idén már ötcsillagos minősítést kaphatnak a fürdőhelyek a Kékhullám zászló minősítési rendszerben.

A strandokat évről-évre értékelő Balatoni Szövetség azért változtatott a kiíráson, mert azt tapasztalják, hogy folyamatosan fejlődnek a parti fürdőhelyek, a különbségek pedig árnyaltabbak lehetnek, ha egytől ötig kategorizálják a strandokat.

– Minden évben módosítunk egy kicsit a Kékhullám zászló strandminősítő verseny kiírásán kifejezetten azért, hogy le tudjuk követni a strandok fejlődését – mondta Balassa Balázs, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, aki azt is hozzáfűzte: az 5 csillagos minősítés a mostani 3 csillagnak felelhet meg, ám alatta már nagyobb lesz a szórás, így nem biztos, hogy a korábban 2 csillagot elnyert strandok most 4 csillagot kapnak.

A Balatoni Szövetségen (BSZ) belül komoly dilemmát váltott ki, hogy a zsűrizést mikor végezzék el, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési pályázata okán a szezon elején vélhetően valamennyi tóparti strandon rekonstrukciós munkálatok zajlanak majd. A Balatoni Szövetség elnöke ezzel összefüggésben elmondta: végül abban maradtak, hogy a bejárásokat a korábbi évekhez hasonlóan június közepén megtartják és nem vonnak le pontot azért, mert a munkálatok miatt átmenetileg rendezetlenebb állapotokat tapasztalnak.

Balassa Balázs arra is kitért, hogy különdíjakat az idén is osztanak, így megválasztják többek között a legjobb kerékpáros-, a leginkább családbarát- és a legsportosabb strandot emellett a legjobb szabadstrandnak járó extra díjat is átadják.