A természet élménye a Balaton mellékén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egész éven át tömegeket vonz, nyaranta azonban a tó közelsége miatt megnő az érdeklődés a látogatóhelyek iránt – sokan a strandolás mellett kiegészítő programként vagy önálló célpontként iktatnak be egy-egy kirándulást, túrát vagy gyermekfoglalkozást.

Azokon a napokon, amikor az idő nem kedvez a strandolásnak megnő a forgalom a Tapolcai-tavasbarlangban, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban és többen érkeznek a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontba vagy a Salföldi MajorbaSokan kirándulnak az egyedülálló, Európa Diplomás Tihanyi-félszigeten, a tanúhegyeken, Badacsonyban, a Szent György-hegyen vagy a Káli-medencében is.

A választék igen széles, 14 nemzeti parkos látogatóhely fogadja a kirándulókat és egész évben több mint 150 programot kínálnak a természetet kedvelőknek. Túrák, kézműves foglalkozások, előadások kisebb-nagyobb rendezvények közül válogathatnak az érdeklődők – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Varga Adél, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai szakreferense.

A közeljövő kiemelkedő rendezvénye a Művészetek Völgye Fesztivál, amelyen számos izgalmas programmal várják a kicsiket és nagyokat a Faluház udvarában a Művészetek Zöldje elnevezésű udvarban. Lesz éjszakai csillagászati program a Pannon Csillagda Látogatóközponttal, „denevérles”, természetismerti- és geotúrák, foglalkozások, előadások, tájismereti játék, geo-totó és sok más érdekesség.

A jövőre 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park egykori fiatal látogatói közül sokan már gyermekeikkel térnek vissza és olyanok is akadnak évről-évre, akik felsőoktatásban tanulóként szakmai gyakorlatuk helyszínéül választják a nemzeti park igazgatóságot, így megfordulnak itt leendő természetvédelmi-, agrár-, környezet-, kertész- és erdőmérnökök valamint tájépítészek, biológusok és geográfusok.
Legtöbben a Pannon Egyetemről érkeznek, de számos más intézményből is fogadunk hallgatókat. Sokan elkötelezték magukat e gyönyörű vidéket megismerve. Jelenleg is van olyan munkatársa az igazgatóságnak, aki itt töltötte szakmai gyakorlati idejét- mondta el hírportálunknak Varga Adél.

(07:17)