A tavaszi szünetben Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak az alsós gyerekek

Csütörtökön kezdődik a tavaszi szünet, ami alatt az alsó tagozatosok ismét használhatják Kajla útlevelüket a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain. A világoskék útlevél ingyenes utazást biztosít a gyerekek számára a belföldi helyközi vonatokon és Volánbusz járatokon, így a húsvéti hosszú hétvégén is érdemes a közösségi közlekedést választani a családi kirándulásokhoz. A Kajla program ötödik éve folytatódik – áll a MÁV közleményében.

 

Az április 6-11. közötti tavaszi szünetben minden gyermek, aki a jegyvásárlás során felmutatja világoskék Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain.

A „Hol vagy, Kajla?” programot 2019 nyarán indította útnak a Magyar Turisztikai Ügynökség a belföldi turizmus fellendítésére, és azóta is töretlenül népszerű. Arra ösztönzi az alsó tagozatos diákokat és családjaikat, hogy játékos formában fedezzék fel hazánk csodáit. Az aktivitások központi eleme a Kajla útlevél, amely díjmentes belföldi utazást biztosít számos vonat- és buszjáraton, továbbá országszerte több mint 500 helyszínen lehet vele pecsétet gyűjteni, vagy felmutatásával kedvezményt kapni.   A program hatékonyan képes megmozgatni a családos utazóközönséget, és hozzájárulni a belföldi turizmus erősítéséhez. Jelenleg 700 ezer Kajla útlevél van forgalomban, ami 700 ezer családot jelent, ahol a szülők, testvérek, és sokszor a nagyszülők is együtt utaznak. Vagyis ennek a számnak a többszöröse találkozhat Kajlával, és rajta keresztül hazánk turisztikai értékeivel.

Tavaly összesen közel 150 ezer utazáshoz használták az útlevelet a MÁV-Volán-csoport járatain, így több mint 12 millió kilométert tettek meg az utasok a három iskolai szünetben. Csak a legutóbbi téli szüneti időszakban a Volánbusz esetében országosan 457 vonalon, a MÁV-START-nál több mint 2200 féle viszonylat-kombináción használták ki a családok ezt az egyedi lehetőséget.

Legnépszerűbb útvonalak között vannak a váci, Egert érintő és Balaton körüliek, de sokan utaztak Kajlával vonaton vagy buszon többek között Salgótarján, Miskolc, Szeged, Esztergom és Győr felé is. Az utazások átlagos távolsága a Volánbusz esetében 45,1 km, míg a MÁV-START járatain 103,7 km volt.

A MÁV-START még 2019-ben matricázott fel egy nagyteljesítményű TRAXX mozdonyt, a Kajla kutyás festéssel ellátott szerelvény átlagosan havi 25 ezer kilométert tesz meg, főként belföldi és nemzetközi InterCity-ken, Budapest-Győr-Szombathely, Budapest-Győr-Bécs, Budapest-Békéscsaba, Budapest-Keszthely vonalakon, valamint a Tokaj IC-ken. Az elmúlt években közel 1 millió kilométert tett meg. A tavaszi szünetben biztosan látható lesz a mozdony például Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza-Kürtös között.

Jegyváltási információk a tavaszi szünetben:

  • Április 6-11. között minden alsó tagozatos gyermek korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain a pecsétgyűjtő világoskék Kajla-útlevél és személyazonosításra alkalmas igazolványának (diákigazolvány vagy személyi igazolvány) felmutatásával. A korábbi sárga és sötétkék útlevelek ingyenes utazásra már nem jogosítanak.
  • A díjmentes utazásra szóló Kajla vasúti regisztrációs jegyet előre meg kell váltani, melyre a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, az új ELVIRA felületén és a MÁV applikáción keresztül van lehetőség. A jegyet egyútra és oda-vissza útra is meg lehet vásárolni az általános utazási szabályok szerint. Az ingyenes utazás 2. kocsiosztályra érvényes, feláras vonatokra a gyorsvonati pótjegyet, a pót- és helyjegyet, a helyjegyet, vagy a pótjegyet a Kajla kampány keretében díjmentesen utazó gyermek részére is meg kell vásárolni. A MÁV-START és a GYSEV járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik.
  • Volánbuszos utazás esetén a Kajla útlevéllel rendelkező gyermekeknek nem kell menetjegyet váltani, de a helyfoglalással közlekedő járatokra javasolt Kajla regisztrációs jegy kikérése elővételben a pénztárakban.
  • A Volánbusznál a gyermekekkel együtt utazó kísérők menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg. A távolsági kiegészítő jegyre kedvezmény nem érvényesíthető, így (országos besorolású) emelt szintű szolgáltatást nyújtó autóbuszjárat igénybevétele esetén, a kiegészítő jegyet mind a gyermek, mind pedig a kisérő részére meg kell váltani.

A Kajla kampánnyal kapcsolatos további információk a www.kajla.hu oldalon érhetők el.