A Pannon Egyetem rektora javuló hallgatói tudásszínvonalra számít (mti)

Bár a felvételi szabályok változása miatt csökkent a felvett hallgatók száma, arra lehet számítani, hogy javul a felvettek tudásának színvonala a Pannon Egyetemen – fogalmazott az egyetem rektora a veszprémi intézményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

 

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta, hogy az országos tendenciához hasonlóan, a felvételi szabályainak módosulása miatt a Pannon Egyetemen is visszaesett a felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest.
Országosan összesen mintegy 68 ezer hallgató nyert felvételt felsőoktatási intézménybe, ebből a Pannon Egyetemen a 2020/2021-es tanévben 1425 hallgató kezdheti meg tanulmányait, közülük 84 százalék államilag finanszírozott képzésben vehet részt. A legnépszerűbb a gazdaságtudományi kar, ahol 542-en a tanulhatnak – közölte.
A felvételi követelmények szigorodása következtében a hallgatói minőség és a lemorzsolódási mutatók javulására lehet számítani – tette hozzá.
Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási és akkreditációs rektori biztosa elmondta, hogy a legnépszerűbbnek számító gazdaságtudományi karra felvett hallgatók 33 százaléka önköltséges képzésen vesz részt.
Mint mondta, a legnépszerűbb szakok az egyes karokon a gazdálkodási és menedzsment szak, a vegyészmérnöki, az anglisztika és a programtervező informatikus voltak. A legmagasabb felvételi ponthatár, 440 pont, az osztatlan angol nyelv és kultúra tanár – német nyelv és kultúra tanár alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott képzésén alakult ki.
Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem dékánja elmondta, hogy a gazdaságtudományi kar 542 felvett hallgatójából 408-an állami ösztöndíjasok. Az alapképzési szakok közül nappali tagozaton a gazdálkodás és menedzsmenten, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szakon kezdheti meg a legtöbb hallgató a képzést.
Horváth Krisztián dékánhelyettes elmondta, hogy a mérnöki karra összesen 170 hallgatót vettek fel, a karon a legnagyobb érdeklődés a vegyészmérnöki képzés iránt volt.
Navracsics Judit a modern filológiai és társadalomtudományi kar dékánjaként arról számolt be, hogy a karra 251 hallgatót vettek fel. Nőtt az érdeklődés a kommunikáció- és médiatudomány alapszakra, a közösségszervezés alapszakra, valamint a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakra, de a politikatudományok alapszakra felvettek száma is meghaladja a tavalyi létszámot.
Hartung Ferenc dékán elmondta, hogy a műszaki informatikai karra az általános felvételi eljárásban 301 hallgató nyert felvételt, ebből 225-en alapképzésben, 29-en mesterképzésben, 47-en pedig felsőoktatási szakképzésben kezdhetik meg tanulmányaikat.
Németh István dékán arról beszélt, hogy a zalaegerszegi gazdálkodási kar 2020. július 31-től csatlakozik a Pannon Egyetemhez, ahová idén 120 hallgató nyert felvételt. A Pannon Egyetem a jövőben egyetemi központot kíván létrehozni Zalaegerszegen – tette hozzá.