Balatonszepezd új polgármestere: „meg kell tartani a nyugodt, békés üdülőfalu jelleget”

A korábban megjelent fejlesztési térkép alapján haladna az infrastruktúra korszerűsítésével Balatonszepezd frissen megválasztott polgármestere. Dr. Bocskov Petrov Jordan a hirbalaton.hu-nak adott interjújában kifejtette: az infrastruktúra fejlesztések mellett kiemelten fontosnak tartja a vaddisznó-kérdés megoldását, valamint a helyben élők által készített termékeknek megteremteni egy saját, helyi brandet. A településvezető szerint Balatonszepezdnek meg kell tartania nyugodt, békés üdülőfalu jellegét, ugyanakkor vonzóvá kell tenni a helyben élő, vagy odalátogató fiatalok körében is.

(Fotó: Facebook)

HB: Jelölt hiányában elmaradt októberi polgármesterválasztás, aztán hirtelen tizennégy jelölt, az elmúlt hetekben pedig indulatoktól és személyeskedésektől sem mentes kampány Balatonszepezden. Hogy tekint vissza az elmúlt napokra, az elmúlt hetekre?

BPJ: Megfeszülten dolgoztam és úgy gondolom mindent megtettem annak érdekében, hogy bizonyítsam rátermettségemet. Igyekeztem minden családhoz eljutni, megismerkedni, bemutatkozni és tájékozódni az esetleges problémákról, majd programommal megoldásokat kitalálni rájuk. Én ezzel voltam elfoglalva, ha úgy tetszik terepmunkát végeztem.

 

HB: Mik azok a legsürgetőbb feladatok, amelyeket településvezetőként az első körben kell elvégezni? Lehetett olvasni infrastruktúra-fejlesztésről, a vaddisznókérdésről. Ön volt az első, aki ez utóbbi ügyben hivatalos lépést is tett még polgármester-jelöltként.

BPJ: Talán szerénytelenségnek tűnik, de úgy ítélem meg, hogy azon kevés jelölt közé tartoztam, aki már a kampány során is tett a településért, bizonyítva ezzel, hogy valóban, a szó nemes értelmében szolgálni kívánom a települést.

– Létrehoztam a Szepezdi Fejlesztési Térképet, ahol minden internethez hozzáférő polgár megtehette a javaslatait. Az ezen szereplő tételek a lakosság jogos igényeit tartalmazzák. Azoknak, akiknek nem volt lehetősége interneten keresztül kitölteni, papíralapon vagy élőben is meg tudták tenni a javaslatokat, ötleteket. Az itt megjelölt kérések jórésze a település általános infrastruktúra fejlesztésével függ össze.

– Lépéseket tettem szintén a lakosság igényei alapján egy helyi „brand” kialakítására. Ennek keretében a helyi piacot lehetne feltölteni az itt élők által készített termékekkel, köztük lekvárral, mézzel vagy akár pálinkával.

– Elvi támogatást megkaptam arra – hiszen gyakorlati támogatásra jelöltként nem tehettem szert –, hogy a Testnevelési Egyetemmel felvegyem a kapcsolatot és a helyi labdarúgó klubnak a szakmai és egyéb támogatásáról elvi megállapodást kössünk.

– A vaddisznókérdés a legneuralgikusabb pont a településen, ezt kell minél hamarabb megoldani. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal már korábban felvettem a kapcsolatot, most pedig Bíró Imre alpolgármesterrel egyeztettünk, hogy milyen módon tudjuk a kérdést a megoldás irányába terelni. Tudni kell, hogy itt egy széles körű összefogásra van szükség, a rendőrkapitányság, az önkormányzat és a vadásztársaság, valamint a helyben lakók együttműködésével. A vaddisznók ismereteim szerint azért jelentek meg a településen, mert fent a hegyekben beszűkült az életterük. Ezt az életteret pótolják a település kertjeiben, ahol élelemhez jutnak.

– Hosszabb távon kiemelten fontos a helyi nyugalmat részint megőrizni, részint helyreállítani. Felkavarta ugyanis a lakosságot ez a nagy médiaérdeklődés, a sok polgármesterjelölt jelenléte. Mindenképpen azon vagyok, – amihez jó alkalmat ad advent időszaka és az elcsendesedés – hogy  ezek a hullámok elcsituljanak. Vannak régi ellentétek a településen, úgy gondolom ha ezek barázdák, akkor simítsuk el őket, ha hidat kell verni, akkor verjünk hidat. A helyi közösségek nagyon komoly és jó munkát végeznek, ezek között szorosabb kapcsolatot és együttműködést kell kialakítani. Ha egy igazi jó települési közösséget össze tudunk kovácsolni, az alapja lehet egy jó fejlesztési programnak.

– Programomban szerepel egy új közösségi ház felépítése, amely túl azon, hogy szolgálná a helyi lakosságot, bérbeadással még önkormányzati bevételt is biztosíthatna.

– Szeretnénk megfogni a fiatalokat egyfelől családalapítási támogatással, másfelől vállalkozásfejlesztéssel – egy pályázati irodán keresztül – és az itt megtelepedni kívánó vállalkozásoknak lehetőséget és támogatást biztosítani.

 

HB: Most egy olyan kérdést engedjen meg, amely a balatoni polgármestereknek talán a legtöbb fejfájást okozza. Mennyiben kell a Balatonszepezden élők polgármesterének lennie, és mennyiben a nyaralók kéréseit, kívánságait szolgálnia?

BPJ: A problémát érzékeltem beszélgetve a helyi a lakosokkal, nyaralótulajdonosokkal. A helyi lakosok nyugalmát továbbra is meg szeretném őrizni, de egyensúlyra törekszem.

A balatoni településeknél visszatérő kérdés, miként lehet a szezont megnyújtani, én úgy gondolom, hogy a szezont nem kell feltétlenül megnyújtanunk pontosan a lakosok nyugalma miatt, viszont a szezont és az azon túli lehetőségeket maximálisan ki kell használni. Ugyanakkor nem gondolom, hogy Balatonszepezdnek Balatonfüred vagy Siófok példáját kell követnie, ugyanis itt nem azok az adottságok.  Nem kívánom olyan turista forgalomra felfokozni a látogatószámot, viszont szolgáltatások fejlesztésével kulturáltabb pihenést szeretnék biztosítani az idelátogatóknak.  Megpróbálok egy egyensúlyt kialakítani a két csoport között. Mindenképpen a nyaralósok – ha szabad ezt a kifejezést használni – vezérszónokaival és a helyben lakó, köztiszteletben álló és ismert személyek bevonásával megbeszélni a felmerült kérdéseket.

 

HB: Épít a környező településekre? Látszik több helyütt, hogy az összefogás mellett tették le a voksukat természetesen úgy, hogy minden egyes település megtartsa szuverenitását. Mennyiben lehet együttműködni a szomszédokkal?

BPJ: Bennem a nyitottság megvan és remélem, hogy a környező településeken működő testületek és kollégák is nyitottak lesznek az együttműködésre. Rajtam nem fog múlni.