A nyílt vízen ősszel sem alszik az ördög  (sonline.hu)

Kimondottan enyhe őszt élvezhetünk az idén, a jó idő azonban ne tévesszen meg senkit, a vizeken ilyenkor is óvatosnak kell lenni. Különösen mert már leállt a balatoni viharjelzés.

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már utószezoni üzemmódra váltott, azonban mivel az idő jó, a Balaton most már télen is közkedvelt turista célpont, ilyenkor is figyelni kell.

– Tájékozódni kell a vendégeknek – mondta Bagyó Sándor, a szervezet elnöke a sonline.hu-nak nyilatkozva.

– Ha vízre megyünk meg kell nézni a meteorológiai előrejelzéseket, ahogyan tesszük ezt egy nem vízparti kirándulás esetén is.

S ne felejtsük el: az ördög sosem alszik, ezért senkit ne tévesszen meg a késő őszi napsütés. – A legnagyobb veszély a hideg víz – hívta fel a figyelmet Bagyó Sándor.

– Ősszel, ha vízbe esünk, akkor azzal számolni kell, hogy rövidebb idő áll rendelkezésre partra kerülni.

Ezért megfontoltan kell kimenni a nyílt vízre, nem mindegy milyen hajóval indul el a horgász. A szakember azt javasolja: indulás előtt át kell nézni, milyen a hajó stabilitása, megvannak-e a szükséges eszközök, mennyire lehet visszamászni rá a vízből. Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mentőmellény használata ilyenkor is roppant fontos. A bajhoz ugyanis elég egy rossz mozdulat, vagy a feltámadó szél. – A vízben a hideg érzés miatt a fizikai teljesítő képességünk jóval gyengébb, mint egy 28 fokos vízben – magyarázta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője. – A szervezet sokkot kap. Az időjárás pedig egyre jobban lehűl majd, ezzel a mentésre jutó idő is csökken.

Bagyó Sándor szerint az a legjobb, ha nem egyedül indulunk horgászkalandra. – A család, horgásztársak tudjanak róla hol vagyunk – mondta Bagyó Sándor. – Nagyon jónak tartom a vadászok által használt beírókönyvet, mert ők tudnak róla, hol vannak társaik. Ezt nem gondolom meghonosítandónak, de az fontos, hogy a társak, rokonok, barátok tudják hova ment ki horgászni az illető, figyelni kell egymásra, megkérdezni visszajött-e már.

Sóval felszerelt hajókkal a Balatonra!

Sokan bontanak vitorlát a kellemes őszi időben, ám nekik is fontos elővigyázatosnak lenni.

– Fontos, hogy megfelelő műszaki állapotú hajóval menjenek ki a vízre – hívta fel a figyelmet,Bagyó Sándor.

– Át kell nézni a köteleit, vásznait, motorját, hogy indítható legyen, ha szükség van rá. Nem szabad elfelejteni, hogy hamarosan jönnek azok a hajnali órák, amikor fagyni fog. Ezért vinni kell vitorlásra egy-két kiló sót, hogy csúszás mentesítsük a fedélzetet. Már most reggelente nagy a páralecsapódás, és hidegben könnyen odafagyhat.
Vízre feltöltött mobillal menjünk ki, radar reflektorral, és az okostelefonra töltött Balaton HELP alkalmazással felszerelkezve. Ez ugyanis egy érintéssel oda hozza a segítséget. Pontosan látják a szakemberek, hova kell menni, ez ködben különösen nagy segítség.