A népi gasztronómia is szerepet kapott Balatonalmádiban (veol.hu)

Folklórfesztivált tartottak a városban. A nyárias melegben négy üstben főtt a finom étel, a Magtár előtti színpadon egymást váltották a népdalokat és néptáncokat előadó csoportok.

Még a járvány előtt vetődött fel az ötlet, hogy szervezzenek egy folklórfesztivált a Magtárban. A rendezvényre pályáztak, és nyertek is a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően – nyilatkozta a veol.hu-nak Lencse Sándor, a Vörösberényi Nyugdíjas Klub elnöke. Egy nagyszabású találkozót szerettek volna a környező települések népdalköreivel, néptáncosaival. Eredetileg a külföldi testvérvárosok tánccsoportjait is hívták volna, a tusnádfürdőie­ket, a nyitragerencsérieket, azonban sajnos a járványhelyzet közbeszólt – tette hozzá.

Átszerveztünk mindent: a programot, az időpontot, sőt, egybevontuk a két művészeti csoportunk programját, és így a szabadban, a járványügyi előírásokat betartva szervezzük meg a rendezvényt. Fel­emelő érzés látni a csoportokat, akik szívvel-lélekkel mutatják meg tudásukat

–mondta az elnök.

A szereplést senki nem mondta le, a fesztivál közös énekléssel kezdődött, minden kórus karnagya kis szóló­énekkel is bemutatkozott. A rendezvényen felléptek Balatonfűzfő, Szentkirályszabadja, Pétfürdő és Balatonalmádi népdalkörei, néptánccsoportjai, a Zagyva Banda Népzenei Együttes szolgáltatta a produkciókhoz az élő zenét, és Baksa Kata Aranypáva-nagydíjas népdalénekes is műsort adott. A fesztivált Kepli Lajos polgármester nyitotta meg.

Igyekszünk, főleg a rendezvények szintjén támogatni a nyugdíjasainkat. Nagyon önszerveződő itt a nyugdíjas közösség, a Vörösberényi Nyugdíjas Klub a legnagyobb nyugdíjas civil szervezetünk, köszönjük a munkájukat. Ebben a koronavírusos helyzetben nem egyszerű rendezvényeket tartani, mi nem is ajánlottuk a program megtartását, de belátjuk, hogy rengeteg energiát fektettek a szervezésbe. A népi hagyományok ápolása jól passzol Almádi kulturális életébe, az önkormányzat is igyekszik támogatni ezt. Ilyen fesztiválunk még nem volt, nagyon jó, közösségépítő, összefogja a környékbeli énekeseket és táncosokat, akik megmutathatják az éves munkájukat

– fogalmazott Kepli Lajos.