A nemzeti összetartozást jelképezi Gyenesdiás új óriás faszobra (tvkeszthely.hu)

A nemzeti összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson. A turulmadarat, a szent koronát és a magyar címert ábrázoló művet Bálint József fafaragó művész egy három méter magas és egy méter széles fatörzsből faragta ki.

Hét napon át készült a Nemzeti Összetartozás emlékműve Gyenesdiáson. Bálint József fafaragó művész már tíz éves kora óta foglalkozik a fával. A munkát motorfűrésszel kezdte a rönk tetején. Az első napon a turulmadár szárnyai készültek el, ezt követően haladt egyre lejjebb a három méteres fatörzsön. A munka előrehaladtával finomodtak a szerszámok, az apróbb faragásokat már vésővel végezte el. Elmondta: terveket nem készítettek, csupán az elképzelést vázolta fel számára a település polgármestere.

“Nem volt terv végülis, hanem csak nekiálltam, beleképzeltem és így alakult, hogy amit ő mondott, az akarata szerint történt minden. Alkalmazkodtam a fához és így adta a formáját az anyag, ez készült belőle. De az a terv megvolt, hogy egy trianoni emlékművet szeretne a polgármester úr, és ahhoz tartottam magamat” – tette hozzá Bálint József.

Az 1,3 tonnás farönköt a Bakonyerdő Zrt. adományozta Gyenesdiás számára. A turulmadár alatt a Szent Korona látható, a rönk oldalán pedig a Kossuth címert alkotta meg a művész. Ezen éppen az úgynevezett “hátterezés”, mélyítés zajlik. Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos elmondta: az ötlettel Füle település vezetője kereste meg azzal a nem titkolt céllal, hogy a két község alakítson ki szorosabb kapcsolatot egymással. Hozzátette:

“Ott lesznek olyan művészhetek, ahol is több alkotás fog majd megszületni. Ebben nyújt segítséget Gyenesdiás önkormányzata, hogy egy picit ennek hírét viszi. Ezzel a látványbemutatóval próbálja reklámozni mindazt, ami ott megteremtődik. Később szeretnénk ezt az alkotótábort összekapcsolni itt, a Nyugat-Balatonnál Gyenesdiás és Füle önkormányzata között. Kétségtelen célunk az, hogy gyönyörű faszobrok jelenjenek meg tartósan köztéri használatra.”

Bálint József azt mondja: saját magában hisz, a két keze és lelke erejében. Elveihez hű művésznek tartja magát, aki számára az is fontos, hogy tudását, tapasztalatait átadja a fiatalabbak számára. Ennek érdekében fáradhatatlanul szervez különféle alkotótáborokat is, amelyekben aktív résztvevőként tanítja az utókort. A szobor végleges helyére, a Diási Történelmi Emlékparkba augusztus elején kerül majd – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.