A nagykönyvbe minden vendéget bejegyeztek Balatonföldváron (sonline.hu)

Balatonföldvár békebeli fürdőéveiről árulkodik, az a könyv, melyet Bemné dr. Schneider Mária, a zamárdi iskola egykori igazgatónője jegyez és amelyet a város napján mutattak be. A sonline.hu interjút közöl a szerzővel.

Balatonföldváron 1898-ban alakult meg a „Fürdőegyesület”, amelynek kapcsán a máig fennmaradt vendégkönyvet is megnyitották.  Bemné dr. Schneider Máriának a családi ereklyét egykor a férje hozta haza, akinek nagyapja vezette a vendégkönyvet. A zamárdi iskola egykori igazgatónője alaposan áttanulmányozta, és a ritka dokumentumból könyvet írt, Balatonföldvár fürdővendégei címmel, amelyet a város napján mutattak be.

Marika néni Sokat tett a város kulturális életéért a vendégkönyv feldolgozásával, a település helytörténeti értékeinek gazdagításával

– A Bajor Gizi Művelődési Házzal szemben volt egy kis családi háza a férjem szüleinek, ahol egy gazdaboltot is működtettek. Amikor a szülők elhunytak, akkor került elő a régi dokumentum. Apósom édesapja, – a Barcsról Balatonföldvárra került, igazi lokálpatriótának számító – Bem Imre vezette a vendégkönyvet, amely szinte csoda folytán ennyi időn keresztül fönnmaradt – mesélte Marika néni, aki a tíz évet átölelő dokumentumot tüzetesen végig tanulmányozta. Kézzel is lemásolta az egész könyvet, mert úgy érezte, könnyebben fel tudja dolgozni ebben a formában. A vendégkönyvbe mindenkit bejegyeztek, aki 1898 és 1907 között Balatonföldváron nyaralt. Még az arisztokraták cselédjei is szerepelnek a megsárgult lapokon.

– Rögtön az elején egy zamárdi ismerős rokonságát is felleltem a lapok között, ám őt ez nem lelkesítette, amikor jeleztem neki. Így én is leálltam a könyv tanulmányozásával, aztán 2018 tavaszán találkoztam Kovács Emőkével, aki Balaton-rajongóként több könyvet is írt a tóról. Az ő javaslatára elolvastam Katona Csaba Balatonfüredről írt tanulmányát, ami ösztönzőleg hatott rám, és újra neki láttam – mesélte Marika néni.

A feljegyzett fürdővendégek tizenhét országból, hatvan vármegyéből, ötszáznegyven településről érkeztek. A százötven oldalas különleges könyvbe tíz év leforgása alatt 11380 vendéget dokumentáltak. Egy lapot nem tudni miért, az évek során valaki kitépett belőle. Hatvanhét báró, és százkilenc gróf fordult meg egy évtized alatt a településen, ez utóbbiak közül huszonkettő Széchényi volt. Mosdósról, a két Pallavicini őrgróf is nyaralt itt.

– A híres emberekre csaptam le először. Politikusok, írók, színészek nevei tűntek fel az egérrágta lapokon – mesélte a szerző, aki külön fejezetet szentelt a közismert személyeknek.                                                                                        A sonline.hu írásából kiderül milyen korabeli hírességek fordultak meg Balatonföldváron.