A minőségi turizmusra alapoz Balatongyörök – ezek a jövő a fejlesztési tervei (Zalai Napló)

Balatongyörök község többszörös, nemzetközi díjakkal (Entente Florale Europe) is elismert virágos település, ahol a zajos tömegturizmus helyett a minőségi turizmusra helyezik a hangsúlyt a programok, szolgáltatások és szállások tekintetében egyaránt.

 

Bíró Róbert polgármester a Zalai Naplónak elmondta: a napokban adták át a 71-es út mellett, az északi oldalon megépült csapadékvíz-elvezető rendszert, ami a körforgalomtól a Szépkilátóig tartó szakasz vízelvezetését szolgálja. Ez a másfél éven át tartó munka egy 10 évvel ezelőtt előkészített járdaépítési projekt első üteme volt, amire 190 millió forint támogatást biztosított a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. A zárt rendszerű alépítmény nyomvonalán, a kiemelt szegély mögötti kavicsos úton már biztonságos a gyalogosközlekedés, de a település célja az, hogy pályázati lehetőséggel mielőbb burkolt felületű járda épülhessen.

Az útfelújításokra idén az önkormányzat saját anyagi erőből 55 millió forintot tud költeni, ez három területet érint: a Temető úton a szilárd burkolat hiányzó szakaszát aszfaltozzák, hasonlóképpen teszik rendbe a Petőfi-szobor megújult környezetében az útburkolatot, továbbá a Zsölleháti köz kap új aszfaltburkolatot június végéig. Várhatóan május végére elkészül a Petőfi utcáról a balatoni Soós-öbölhöz vezető lépcsősor, a régi, lepusztult betonlépcső teljes cseréjével – fogalmazott a polgármester. Nem csak esztétikailag jelent ez megújulást, a használat is kényelmesebb lesz, a lépcsőszakaszok közt kis pihenőterek kerülnek kialakításra sok-sok növényzettel.

Az öböl az egykori tulajdonos család nevét viseli, a kis partszakasz 1927-től, közel 30 éven át a villájukhoz tartozott. A természetbarátok kedvelt helye kerékpáros pihenővel, parkosított környezetével, közvetlenül a balatoni bringakörút mellett. A beruházás a Balaton Fejlesztési Tanács közel 29 millió forintos támogatásával, 20 százaléknyi önrész vállalásával valósul meg. A fejlesztéssel érintett területen utcabútorok lesznek kihelyezve, a beruházás célja továbbá a zöldfelület megújítása és egészségesebb környezet kialakítása. Ez 14 facsemete, 45 örökzöld növény, 207 cserje és 125 darab évelő növény telepítésével valósul meg. A község fásítási programját folytatva pedig az utcákban idén 100 darab fa elültetésére kerül sor.

A Festetics-örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó turisztikai fejlesztés révén tavaly herceg Festetics Taszilóné, Lady Hamilton szobrát avatták fel a Szépkilátónál, ahol megújult a sétány és a kilátópont is. A főúri hölgynek része volt többek közt abban, hogy a hercegségi birtok tóparti részén az 1900-as évek elején fürdőt alakíthassanak ki a helyiek.

Jövő évben a terület további fejlesztésére nyílik lehetősége a településnek, hiszen konzorciumi partnerként részt vesz a Bakonyerdő Zrt. aktív turisztikai fejlesztést célzó pályázati programjában. A tervekben a szépkilátói parkoló mellett nyilvános vizesblokk megépítése és a tavaly elkészült kerékpáros pihenőtől a felső sétányig vezető járda megépítése szerepel.

A tíz éve elkezdett településközpont fejlesztését célzó beruházások második ütemének megvalósítását kezdhetik el idén szeptemberben Balatongyörökön a TOP Plusz pályázat keretében elnyert 300 millió forintból. A község műemlékvédett településközpontja, a Kossuth utcai templom környezete, a Balaton utcai és a Petőfi utcai parkolók közötti közterületek teljes alépítményei, valamint felületei újulnak meg. A felújítás során új zöldfelületeket alakítanak ki, és új utcabútorok fogják szolgálni a helyiek és az idelátogatók igényeit.