A minőségi magyar méz a főszereplő a IX. Bakony Expón (MTI)

A vidék értékeit reflektorfénybe helyezik, Magyarország kulturális és gasztronómiai hagyományait őrzik, miközben folyamatos fejlesztéssel és megújuló technológiával előállított élelmiszereket kínálnak azok a termelők, akik bemutatkoznak egy-egy kiállításon – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Veszprémben, a IX. Bakony Expo megnyitóján.


A tárca közleményében idézte Feldman Zsoltot, aki hangsúlyozta: a bakonyi térség gasztronómiai, kistermelői, kézműves élelmiszer-előállítóinak kínálatát felvonultató kiállításon és vásáron van mód beszélgetni a termelőkkel, hiteles válaszokat lehet kapni egyes termékek előállításáról, közvetlen kapcsolatok születhetnek, segítve ezzel a termelőket. Nem utolsó sorban haza is lehet vinni a jó minőségű portékákat – tette hozzá.

“Fontos ezt a kapcsolatot megbecsülni, mert az elmúlt időszakban aszály, energiaválság, áremelkedés sújtott bennünket, és ezeket a terheket a rendezvény kiállítói is viselik” – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint az a gazdagság, amely ezt a vidéket jellemzi, olyan érték, amelyre büszkék lehetnek, és amely segít Veszprém megyének, a helyi közösségnek erősebbé válni. A vásáron őstermelők kínálják termékeiket, a helyszínül szolgáló Veszprém Arénában a látogatók tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokat ismerhetnek meg – mondta. Az idei Bakony Expo témája a méz, amely fontos és központi szerepet kapott a vásáron – írták.

Ezt a bemutatkozási lehetőséget Feldman Zsolt különösen jó választásként említette. Mint mondta, a magyar méz nemzetközi összevetésben is minőségi, nagy szaktudást igénylő, a magyar méhészek professzionális tudására épülő termék.

Az elmúlt időszakban a magyar mézfogyasztás növekedéséért tett erőfeszítések a magyar méhészek védelmét is jelentik. Érdemes mindenhol a helyi, minőségi élelmiszert, köztük a mézet is keresni – hangsúlyozta az államtitkár az agrártárca közleménye szerint.