A Mentőöv is segítette a vízimentők munkáját (sonline.hu)

Az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) ezen a nyáron 71 strandon volt jelen több mint 400 vízimentővel. A szolgálati helyeken 3784 alkalommal láttak el könnyű sérülteket. A hajósszolgálat a nyári szezonban kilenc hajóval állt készenlétben, melyből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt: szeptember végéig 268 alkalommal vonulniuk is kellett a speciális járműveknek, októbertől őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot.

2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit – ezt az Országos Mentőszolgálat koordinálja –, mely ebben az évben is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben a Balaton északi partján volt szolgálatban. Ebben a szezonban 72 esethez riasztották.  Átlagos volt a riasztások száma – mondta el a sonline.hu-nak a VMSZ elnöke. Bagyó Sándor hozzátette: szerencsére sokkal kevesebb áldozattal járó vízibalesethez hívták őket, mint a korábbi években. A strandi vízimentő kollégák a klasszikus esetekkel találkoztak: rosszullétek és kagylóvágás. A hajóinkon szolgálatot teljesítő vízimentők elsősorban belgyógyászati, kardiológiai esetekhez vonultak, de nem számottevő mennyiségű traumás esetünk is volt – összegzett a szakember.

Bagyó Sándor kitért arra is, hogy a Mentőöv projekt egy átfogó megelőző program volt a Vízirendészettel és a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, amely biztosan közrejátszott abban, hogy kevesebb hír szólt vízibicikliről vízbe esett, vagy gumicsónakkal elsodródott, bajba jutott fürdőzőről. Amikor fokozott kampány van, érezhető, hogy kevesebb a súlyos esetek száma. De korai lenne még hosszú távú következtetést levonni – idézi a VMSZ elnökének szavait a sonline.hu.