A Magyar Falu Program került fókuszba Alsóörsön (veol.hu)

A Magyar Falu Program (MFP) idei lehetőségeiről is beszélt a kettes számú választókerület 41 polgármesterének Gyopáros Alpár kormánybiztos Alsóörsön, a művelődési házban szerdán. A programmal lehetőség nyílik önkormányzatok, egyházak és 2020-tól civil szervezeteknek fejlesztésekre, amik hozzájárulnak a kistelepülések felzárkóztatásához, modernizálásához.

Kontrát Károly államtitkár, a kettes számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, a találkozó szervezője köszöntőjében kiemelte, céljuk, hogy javuljon a kistelepülések lakóinak életminősége, és együtt, közösen fejlődhessenek tovább – tudósít a veol.hu.  Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere méltatta a térségi képviselő kiemelkedő munkáját, amit a kistelepülésekért végzett.

A népesség csökkenésének megállítása a legfontosabb célja a magyar falu programnak, amely folytatódik és bővül, fogalmazott Gyopáros Alpár. A kormánybiztos hozzátette, hazánkban 2900 olyan település van, ahol 5000-nél kevesebben élnek, és a falvak több mint felére jellemző a népesség csökkenése.

A programról elhangzott, tavaly nyáron nagy sikerrel indult el a falusi CSOK, a családi otthonteremtési kedvezmény, amire mintegy 30 milliárd forint összegben, szeptember és december között 5500 igény érkezett. A kormányzat döntése szerint ez a lehetőség 2022 június végéig marad, és ha a kormány marad, tovább bővítik. A falusi útalappal korszerűsítették az alacsonyabb rendű utakat, amivel tavaly 50 milliárd értékben kezdődött meg 430 kilométeres szakasz rendbetétele, ebből Veszprém megyében 27 kilométer található. Finanszírozták a falugondnoki szolgálat normatíva emelését is. Kiderült továbbá, tavaly Veszprém megyében három milliárd forrás jutott 317 projektre, a kettes számú választókerületben 700 millió érkezett 62 projektre.

Idén 60 milliárddal folytatódik a falusi CSOK, és újraindul az áfa visszatérítési támogatás.

Folytatják 50 milliárdból és 400 kilométeren az útfelújítást, és szintén alacsonyabb rendű utakon elindul a nagyfelületű, aszfaltos burkolatjavítás, legkevesebb 600 kilométeren. Szó volt még egyebek mellett az alapegészségügyi ellátás fejlesztéséről, illetve az egyházi és az önkormányzati közösségi tér pályázatról is. Az előadás végén a polgármesterek felvetéseikben például a kisboltokról, a közművekről beszéltek.