A ma emberéhez szól a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza (kultura.hu)

Az ország első teljesen digitális tárlataként, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló módon a világ legismertebb zsidó tudósainak életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza. A régi zsinagóga épületét is magában foglaló kiállítás a második világháborúban csaknem teljesen kiirtott helyi zsidó közösségnek is emléket állít.

Minimalista, látszóbeton, high-tech környezetbe jut a látogató, ha felkeresi a Balaton északi partjának kulturális térképén is üde színfoltként ható füredi tudásközpontot, a Zsidó Kiválóságok Házát. Az építészetileg is látványos kettős tér a rossz állapotú régi zsinagóga renoválásával és kibővítésével született meg 2018-ban – olvasható a kultura.hu riportjában.

Az épületek fizikailag és funkció szerint is kettéválnak. A modern rész a világ legkiválóbb magyar és nemzetközi, nagyrészt Nobel-díjjal is kitüntetett, zsidó származású tudósainak életművét mutatja be Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika címmel. A zsinagóga ugyanakkor az igényes kulturális-tudományos programokra nyitott füredi polgárok közösségi tereként szolgál.

Nem szomorú, hanem inkább érdekes helyet szerettünk volna létrehozni – mondta Olti Ferenc, a múzeum ötletadója és vezetője, a régi füredi zsidó közösség utolsó helyben élő leszármazottja.

Célközönségünk elsősorban nem a zsidóság, hanem a többségi társadalom. Célunk pedig – ahogy azt a küldetésnyilatkozatunk is képviseli – a látogatókat azzal szembesíteni, hogy a világ más lenne, ha az itt megismerhető kiválóságokat a náci akarat szerint meggyilkolják. Akkor nincs Neumann János számítógépe vagy Einstein relativitáselmélete. De nincs űrhajózás, navigációs rendszer, fogamzásgátló tabletta sem, hogy csak néhányat említsünk. Vagy legalábbis nem úgy születnek meg a modern kor vívmányai, ahogyan megvalósultak

– hangsúlyozza.

A teljes mértékben akadálymentes kiállítás 132 olyan, többségében Nobel-díjas természettudóst mutat be életútjáról, munkásságáról szóló olvasható vagy audioguide segítségével meghallgatható információkkal, akik a szakterületükön maradandót alkottak, hozzájárultak a mai világ működéséhez. Többek között Sigmund Freud, Bíró László József, Teller Ede, Szilárd Leó, Hollán Zsuzsa, Klein Éva, Neumann János, Richter Gedeon és Mark Zuckerberg érdekességekkel kiegészített életrajza is megtalálható a gyűjteményben.