Mit mutat a bűnügyi térkép a Balatonról? (penzcentrum.hu)

Hiába gondolod, hogy ha itthon nyaralsz, semmi rossz nem történhet, ez korántsem így van! A rendőrségi bűntérkép szerint már a szezon elején elkezdtek munkálkodni a bűnözők a kedvelt hazai nyaralóhelyeken. Ráadásul sokan nem tudják, de az itthoni utakra is lehet, illetve érdemes biztosítást kötni.

Rengeteg magyar kel útra nyaranta, sokan pedig még az országhatárt sem lépik át. A KSH adatai szerint tavaly honfitársaink összességében 14,4 millió többnapos belföldi utazást tettek, az utazások átlagos időtartama emelkedett, így az eltöltött napok száma 4,1 százalékkal 60,3 millióra nőtt. A lakosság több mint fele részt vett belföldi többnapos utazáson, ez minden korábbi adatot meghalad.

A nyelvi könnyebbségek mellett fontos érv lehet a “hazai pálya” melett, hogy az utazók úgy vélik: itthon nem eshet bántódásuk, kevesebb eséllyel válnak bűnözők áldozataivá, mint bárhol másutt külföldön. A Pénzcentrum most a rendőrség bűnügyi térképének segítségével megnézte a kedveltebb hazai célpontokat: a lopások, rablások és kifosztások mennyiségét vizsgáltuk a kiránduló- és nyaralószezon kezdetétől (a térképre kattintás után rá lehet közelíteni a településekre). Lássuk, mennyire vagyunk biztonságban a közkedvelt nyaralóhelyeken!

Lássuk, mi a helyzet!

A nagy tavaink közül a Velencei-tónál 15 lopást regisztrált a rendőrség április 23. és június 22. között. Rablást nem mutat az összesítő bűnügyi térkép. A Balaton környékén 52 lopást mutat a rendőrség bűnügyi térképe, rablást, kifosztást csak két helyen – Siófokon és Balatonfüreden – említettek a vizsgált időszakban. A legtöbbször, 20 alkalommal Siófokon loptak. A Velencei-tónál Gárdonyban és Agárdon munkálkodtak a tolvajok.

Mivel rengeteg magyar jár wellnesselni, a hírportál megnézte, mi a helyzet a kedveltebb célpontoknál. Hajdúszoboszlón hét lopás történt, rablás, kifogsztás nem volt a vizsgált 60 napban. Hévízen viszont csak egy lopást mutat a rendőrségi bűnügyi térkép, ahogyan Zalakaroson is. Rablás egyik helyen sem történt.

Ne légy áldozat!

Nyaralás alatt az ember hajlamos kicsit lazábbra venni a dolgokat, megfeledkezni arról, hogy szinte bármikor áldozattá válhat. Ezt pedig a dolvajok rendre ki is használják. A rendőrségi tapasztalatok szerint első körben az idősebbeket nézik ki maguknak a bűnözők, mert ők még az átlagnál is óvatlanabbak a nyaraláson.

De senki sem nyugodhat, így a rendőrség is évről évre felhívja a nyaralók figyelmét a veszélyekre, és arra, hogy lehet megelőzni a bajt.

  • Például fontos, hogy csak annyi pénzt vigyél magaddal, amennyi feltétlen kell. A készpénzt és a bankkártyát ne tárold ugyanabban a zsebedben.
  • Ha válltáskával utazol, annak zsebeit mindig fordítsd a tested felé, tömegközlekedési eszközön, zsúfolt helyen mindig tartsd magad előtt, és fogd szorosan – ugyanez igaz a hátizsákra is.
  • Semmilyen értéket ne hagyj elöl, például ne tedd a pénztárcádat az asztalra, ha étterem kültéri, utcára néző helyiségében vagy. Vendéglátóegységekben a táskádat se akaszd a szék háttámlájára, olyan helyre tedd, ahol szemmel tarthatod.
  • Az autóval közlekedők ne hagyjanak az utastérben értékeket. Azt sem árt ellenőrizni, hogy nem maradt-e leeresztve az ablak!
  • Soha ne vigyél értékesebb tárgyakat a strandra – vagy, ha igen, használd az értékmegőrzőt. A táskára terített törölköző nem véd meg a tolvajoktól!

Gondolkodj előre!

Mindezek betartása mellett ajánlatos előre gondolkodni: ugyan sokan azt hiszik, belföldre nem kell utasbiztosítást kötni, de ez korántsem így van. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint egyre többen igénylik, hogy belföldi utazáshoz is utasbiztosítást kössenek, mivel gyakran előfordul, hogy betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a pihenést, vagy le kell mondani a szállást. Ez a biztosítási termék egy időben eltűnt a hazai piacról, ám a kereslet nyomán ismét megjelent egyes társaságok kínálatában.

Egy megfelelően kiválasztott utasbiztosítás teljes védelmet nyújt, hiszen az egészség- és balesetbiztosítás mellett poggyászbiztosítást, úti okmány pótlást, személyi felelősségbiztosítást, jogi segítségnyújtást is tartalmazhat, de akár kiegészítő sportbiztosítás, autós segítségnyújtás szolgáltatás is igénybe vehető. Ráadásul nagyon egyszerűen, akár az utolsó pillanatban – online – is szerződhetünk, hiszen ma már nagyjából általános, hogy a biztosítási fedezet attól a naptól érvényes, amikor azt megkötik – írja a penzcentrum.hu.