A legjobb lovas programok a Balatonnál (likebalaton.hu)

Imádod a lovakat? A pihenésedet sem tudod elképzelni nélkülük? Lovaglás, lovaskocsizás, lovagi játékok, pónik, lovakról készített kiállítás is vár rád a Balaton környékén – írja a likebalaton.hu.

A Balaton körüli legjobb lovas programok a likebalaton.hu ajánlása szerint:

Lovaskocsizás a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban
A legkényelmesebb módja, hogy közelebbről is megnézd a komótosan dagonyázó bivalyokat a Kis-Balaton közelében, ha lovaskocsira pattansz, és bejárod a vidéket. Különleges történeteket is megtudhatsz a hajtóktól a természetvédelmi terület lakóiról, az ürgékről, költöző madarakról, és persze a lovakról is.

Lovas metszetek, lószerszámok kiállítása keszthelyi Hintómúzeumban
A Festetics-kastély állandó kiállítása, a Hintómúzeum mutatja be a főúri lótartás eszközeit, és a lovak vontatta járgányokat. A hintók, szánok és postakocsik mögötti falon lovakról készült metszetek, festmények, fényképek és szobrok is láthatók. A kastély parkjában hintózhatunk és, szeptembertől pedig lovak vontatta postakocsival is bejárhatjuk a várost.

(Fotó: likebalaton.hu/Mihály Szilvia)

 

Történelmi lovasjátékok Sümegen
A Sümegi vár alatti rendezvénysátorban egész évben részt vehetünk lovagi tornákon. A szerdai és szombati előadáson a spanyol lovas karusszelt mongol lovaskaszkadőr show, majd Lovagi Torna bemutató követi. A műsor közben középkori lakomát is fogyaszthatunk, természetesen, ha akarjuk, akkor kézzel, ahogy azt anno is tették. Végy a kezedbe egy libacombot, és nézd a vágtázó harcosokat.

(Fotó: likebalaton.hu)

 

Balatonkeresztúr, Pacsirta lovastanya
Balatonkeresztúron a kezdő és a haladó lovasok is jól érezhetik magukat a Pacsirta Lovastanyán. Sétalovaglás és hétvégente délelőttönként gyerek lovasdélelőtt is várja az érdeklődőket.

Balatonfenyves, Hubertus
Balatonfenyvesen található az egyetlen olyan fedett lovarda a Balatonnál, ahol nemzetközi lovasversenyeket is rendeznek. Itt tartották a kettesfogathajtó-világbajnokságot is 1989-ben. De, a Festetics család istállójában európai szinten is versenyképes lovakat tenyésztettek, innen 15 kilométerre, Pusztaberényben. A második világháborúig a magyar lótenyésztés egyik fellegvára volt ez. Itt nemcsak száron történő lovaglásra, hanem tereplovaglásra és lovas kocsikázásra is van lehetőség a fantasztikus hangulatú Berekben.

Rádpuszta, Gasztro és Élménybirtok
Balatonlellétől 8-10 perc autózásra található Rádpusztán a Gasztro és Élménybirtok, ahol sokféle élmény között, lovagolni is lehet. Profi lovasbemutatók, lovaskocsis programok, tereplovaglás és lovasoktatás is van a birtokon. Kezdő és a haladó lovasok is tudnak hódolni a lovaglásnak, a kicsik pedig pónik hátán ismerkedhetnek a sporttal.

Bálványos, Nagy Lovas Major
Balatonföldvártól, Zamárditól vagy Szántódtól 1 perc autózásra található Bálványos és ott a Nagy Lovas Major. A majort körülvevő somogyi dombság kiváló tereplovaglási élményt nyújt, változatos domborzati viszonyokkal, erdei utakkal, vadcsapákkal, csodás balatoni panorámával.

 

Lovaglás, kocsikázás Siófokon, a Bella Állatparkban

Egész évben érdemes felkeresni a siófoki Bella Állatparkot, ahol gyerekek és felnőttek is megtapasztalhatják a lovaglás élményét. A gyerekek számára lehetséges pónilovaglás, vagy sétalovaglás nagy lovon, a felnőtteket pedig várja a sétalovaglás.
Terepen, földes úton, szőlőhegyen vagy a Sió partján akár hintózhatunk vagy kocsikázhatunk is, sőt eljöhet az egész osztály is, ugyanis a különleges, 25 fős omnibuszt is lovak húzzák, amellyel akár városi túrát is lehet tenni.