A szürettel a szőlőt és a bort ünneplik Badacsonytomajon ötvenöt éve (veol.hu)

A szőlő és bor legnagyobb ünnepén, a hagyományos Badacsonyi szüreten a felvonulásra megkegyelmezett az időjárás a több száz résztvevőnek.  A hétvégi eseményre, az 55. Badacsonyi szüretre megtelt a város, több ezren voltak kíváncsiak a vasárnap délelőtti vidám, színes menetre és az azt követő ünnepségre.

Az elmúlt években sokat dolgoztak azon az itteniek és környékbeliek, hogy ne csak szezonális legyen a Balaton, hanem nyíljon ki egész évben – idézi a veol.hu Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőt. Szerinte jó úton járnak, a Balaton egész évben sok színvonalas programot kínál az idelátogatóknak. Ez nem lenne lehetséges a jó badacsonyi borok nélkül, egyre többen élnek a borból, ez bizonyítja, hogy kiváló borok készülnek itt. Remélem, hamarosan a világ is megismeri a kiváló magyar borokat – tette hozzá Fenyvesi Zoltán.

Krisztin N. László polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy évről évre sokan ellátogatnak az eseményre. Vannak, akik minden évben visszatérő vendégek és már ilyenkor lefoglalják a szállásukat a következő évi Badacsonyi szüretre. Ez azt jelenti, hogy jól érzik magukat velünk itt, Badacsonytomajon, a településen, amely immár tizenöt esztendeje város – fejtette ki a polgármester.  Hozzátette: egész éves munka eredményét ünnepelik, innentől kezdve a gazdák szakértelmén múlik, hogy a szőlőből milyen bor készül. Tisztelet és köszönet illeti őket – mondta Krisztin N. László a rendezvénysátorban, majd a testvértelepülések polgármesterei üdvözöltek mindenkit, végül szüreti gálaműsor szerepelt a programban.

A délelőtti felvonulás előtt a Szent Imre Római Katolikus Templomnál Földi István esperes, plébános megáldotta a szőlőharangot, a menetben vonultak a táncosok, testvértelepülési küldöttségek, borlovagok, gyerekek, zászlóforgatók, gólyalábasok, borászatok képviselői, zenészek. Játszott a Brassdance együttes és a Donga játékpark várta a gyerekeket – tudósít a veol.hu.