A KRAFT konferencián mutatták be a Hello Keszthely alkalmazást (TV Keszthely)

A fenntarthatóságra és a településeken belüli, valamint a települések közötti együttműködések gyakorlati megvalósítására fókuszáltak a 7. KRAFT konferencián. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének szervezésében megvalósuló tanácskozáson részt vett a Pannon Városok Szövetsége is, amelyet idén Keszthely elnököl. Nagy Bálint polgármester a hamarosan induló Hello Keszthely alkalmazást mutatta be a résztvevőknek.

A Pannon Városok Szövetsége, mint jó példa szerepelt a 7. Nemzetközi KRAFT konferencián. Kőszegen találkoztak azoknak a településeknek a polgármesterei, akik 2014-ben léptek szövetségre egymással. A zártkörű egyeztetésen a tagok megvizsgálták a még szorosabb és akár szélesebb körű együttműködés lehetőségeit, valamint megismerték Keszthely új, hamarosan startoló applikációját is. A szövetség elnöki tisztségét az idén Keszthely tölti be – tudósít a TV Keszthely.

„Szeretnénk jól megerősíteni ezt az együttműködést. Ami talán a legfontosabb, hogy Nyugat-Magyarország Gazdaságfejlesztési Övezetnek, melynek a politikai koordinátora – hogyha így fogalmazhatok – Navracsics Tibor úr, neki szeretnénk egy olyan hátteret biztosítani, szakmai hátteret az önkormányzati részről, amitől azt reméljük, hogy egy sokkal hatékonyabb, aktívabb együttműködés tud lenni azon területeknél, amelyek a legfontosabbak a jövő szempontjából. Ezek az egyetem, az oktatás, a kultúra, illetve a turizmus.” 

– mondta Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A Kőszegen működő Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 7 évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy évről évre hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával vitassák meg a város- és régiófejlesztés követendő gyakorlatait, valamint az innováció és a fenntarthatóság témáit. A résztvevők az idei évben is arra fókuszáltak, hogy hogyan lehet az elméleteket a gyakorlatban hasznosítani, valamint térségként együtt, hálózatban gondolkodni. A konferencia középpontjában a Szigetköz állt.

„Komplex kísérlet, ami nem csak alapkutatásokat jelent, hanem megpróbáljuk beleilleszteni ennek a csodálatos természeti szépségű régiónak egy lehetséges jövőjét – több forgatókönyvet kidolgozva – egy európai sodorba. Ennek a különböző aspektusait jöttünk össze megbeszélni, illetve meghallgatni más hasonló térségi együttműködéseket. Csak egy példát mondanék, van egy Interreg Europe projektünk 8 ország részvételével. Kraft alapú, tehát a helyi közösségek fejlesztési koncepcióján alapuló.” 

– tájékoztatott Miszlivetz Ferenc, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója.

A tanácskozáson elhangzott, a Hello Keszthely applikáció egészen egyedülálló, az ország más önkormányzata még nem készített ilyet. A Hello Keszthely várhatóan 2 héten belül elérhető lesz bárki számára. A programon a délelőtti, zártkörű megbeszélés célkitűzéseiről és eredményeiről is beszámoltak a Pannon Városok Szövetségének tagjai.