A klímaváltozás kerül fókuszba Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen (inforegio.hu)

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata és Balaton­fenyves Község Önkormányzata 100%-os, vissza nem térítendő támogatás keretében 12,7 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A projekt keretében előadások keretében hívják fel a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. 

A nyertes települések, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves a nyertes pályázat keretében egy-egy Steora Standard típusú okospad beszerzésébe kezd – írja az inforegio.hu.  Emellett helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére, és fórumokkal, tájékoztatókkal segítik őket a környezeti szemléletformálás megvalósításában.

A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a Városökológia Bt. saját fejlesztésű „Öko-Hős Kihívás” nevű mobil-applikációja.

Az éghajlatváltozás nem a jövő kihívása, hanem a jelen valósága. Magyarországon az átlaghőmérséklet a 20. század eleje óta több mint 1 fokkal emelkedett. Ez önmagában kevésnek tűnik, mégis elegendő azokhoz a változásokhoz, amelyeket magunk körül tapasztalunk: jelentősen megemelkedett a hőhullámos napok száma, a csapadék eloszlása pedig jóval szélsőségesebbé vált, így aszály és özönvízszerű esőzések egyaránt sújtják hazánkat – olvasható az inforegio.hu összefoglalójában.