A Kis-Balaton természeti kincseivel ismerkednek a zalavári ovisok (zaol.hu)

Miután már háromszor elnyerte a címet, egy újabb pályázaton Örökös Zöld óvoda minősítést nyert a zalavári óvoda. Játékokkal, versekkel, mesékkel és kirándulásokon tanítják a gyerekeket a természet ismeretére és szeretetére.

Virágmagokat ültetnek, óvónőik és a dajkák segítségével a kis fűszer-és zöldségeskert gondozásában is rendszeresen részt vesznek a zalavári óvodások, és hogy megfigyelhessék a madarak költését, odút készítettek. Ez csak néhány tevékenység, mely hozzájárult, hogy az intézmény elnyerte az Örökös Zöld óvoda díjat, miután – három-három nevelési év munkája alapján – háromszor kiérdemelte a Zöld óvoda címet. Erre az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár írt ki pályázatot, olyan intézmények számára, melyekben központi szerepet kap a környezeti nevelés. Emellett az egészséges életmódra nevelés: a helyes táplálkozás és a mozgás is fontos a zalavári óvodában.

-Amikor a pedagógiai programunkat készítettük, környezeti adottságainkból adódott, hogy mi más lehetne a kiemelt terület, mint a környezet, a külső világ tevékeny megismertetése, hiszen közelben van a Balaton és Kis-Balaton, melyek nagyon gazdagok természeti kincsekben. Azt valljuk, hogy a mindennapi nevelőmunkában nagyon fontos a tapasztalás, a személyes élmények és ezek feldolgozása- összegezte Závec Károlyné óvodavezető. A gyerekek a két kilométerre fekvő Kis-Balatonhoz havonta lesétálnak, e túrát a legkisebbek is megteszik.

-Gyűjtőmunkát végzünk, kísérletezünk, nagyítóval érkezünk. Megfigyelhetjük a Kis-Balaton közvetlen környezetét, a természet változásait. Más tájegységek élővilágával, természeti kincseivel is megismertetjük a gyerekeket. Ezek állnak a középpontban, természetesen a játék és a játékon keresztüli fejlesztés mellett, mely legfontosabb feladata az óvodának – részletezte az intézményvezető. Mesék és versek segítségével is ráirányítják a figyelmet a természetre és az élővilágra, így komplexen alakítják ki a környezettudatos gondolkodást. A zalavári óvodába 18 gyermek jár, s mindegyikük nevelése, fejlesztése egyéni szempontok alapján történik – írja a zaol.hu.