A Kis-Balaton legszebb rejtett kincse a Kányavári-sziget (femina.hu)

A Balatontól délnyugatra, a Zala folyó torkolatánál fekszik a természeti értékekben bővelkedő Kis-Balaton, melynek természetvédelmi oltalom alatt álló szigetei paradicsomi szépségűek. Az egyik ilyen csodaszép, természeti kincsekben gazdag hely a Kányavári-sziget.

A 19. századi szabályozások és lecsapolások után rehabilitált területen szépen helyreállt az ökoszisztéma, az ingadozó vízszint kedvez a mocsári élővilág fajgazdagságának, a fokozott védettség pedig biztosítja a természet háborítatlan uralmát.

A Kányavári-sziget világa

Noha a Kis-Balaton legtöbb vidékére csak korlátozottan, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével, szakvezetői kísérlettel lehet belépni, a Kányavári-sziget kivételt képez ez alól, és bárki szabadon meglátogathatja. Érdemes is, hiszen a sziget maga a megtestesült édenkert.

A Kányavári-sziget és vele együtt a Kis-Balaton fontos szimbólumává vált a hosszúkás szigetet a balatonmagyaródi Fenyvespusztával összekötő gyalogos fahíd, melyen egy igazi élmény átsétálni.

A Kányavári-sziget látnivalói

A sziget legfontosabb látnivalói közé tartozik két kilátója, ahonnan belátható a káprázatos vidék, de tűzrakó helyeket, sőt a gyerekeknek játszóteret is kialakítottak a mesés környezetben. A nyugalom bárki számára elérhető szigete ez, egy nagy séta itt egy testi-lelki terápiával is felér.

A szigetet legegyszerűbben a Búbos Vöcsök Tanösvény vonalán lehet bejárni mintegy két kilométer hosszú úton: a 15 állomás a sziget talán legnagyobb kincsét, a sokszínű madárvilágot hivatott bemutatni.

Az út során kis szerencsével találkozhatnak a túrázók a névadó búbos vöcsökkel, de kócsagokkal, gémekkel, bakcsóval, nyári lúddal vagy üstökösrécével is.

Közben pedig nemcsak a madarakkal találkozhattok, de belefuthattok a szigeten honos denevérfajokba, hüllőkbe, kétéltűekbe is. Bár az útvonal nem hosszú, nem éri meg sietni: érdemes kicsit elidőzni a természetben, és rácsodálkozni a vadvilág egy-egy ritka kincsére – írja a femina.hu.