A hosszú hétvége foglalásainak harmada a Balatonra szól (turizmus.com)

Régiós szinten tarolt a Balaton, a hosszú hétvégi foglalásoknál. Észak-Magyarország (15,7%), Nyugat-Dunántúl (10,8%) és Észak-Alföld (10,7) települései iránt is fokozott az érdeklődés. A dobogón kimagasló városok mögött Eger, Hévíz, Balatonfüred, Gyula, Zalakaros, Szeged és Pécs sorakoznak a népszerűségi listán.

A magasabb ár sem szegte a szállásfoglalók kedvét – ismertette a részleteket Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. A turizmus.com tudósítása szerint  míg a Balatonon átlagosan 12 ezer forintba, a fővárosban és térségében 11 forintba kerül egy főnek egy éjszaka az ünnepi hétvégén, addig országos viszonylatban 10 ezer forintos az átlagköltség. A szakember azt is hozzátette, hogy a fővárosban átlagosan 16 százalékkal, a Balatonon és országosan pedig körülbelül 9 százalékkal drágultak meg a szállásárak éjszakánként egy fő részére tavalyhoz képest.

A szállásközvetítő portál adatai szerint a náluk foglalók átlagosan három éjszakát töltenek el idegenben, és átlagosan három főre foglalnak szállást. Hajszálnyival ugyan, de az apartmanok kerekedtek felül a szállástípusok közül, a vendégek harmada választotta ezeket. Hotelben a turisták 27 százaléka hajtja majd álomra a fejét. Minden ötödik foglalás vendégházba szól, panzióban pedig a kirándulók 15 százaléka piheni ki fáradalmait. Wellness-szállásra minden ötödik vendég voksolt. Az utazni készülők előrelátóak voltak, átlagosan két hónapra előre leadták már a foglalásokat. Ebből az látszik, hogy tavalyhoz képest jóval bátrabban terveztek az utazók, hiszen 2020-ban 49 nap volt a foglalási időkapu – mondta Trepess Beatrix.

A Balatonon a Szallas.hu 4660 partnere közül augusztus 13-án már csak 48-ban volt szabad hely, Siófokon például csak 6 szálláshelyen lehetett foglalni. Hajdúszoboszló 637 szállása közül csak kettő, Eger 420 szálláslehetőségéből már csak négy volt elérhető.