A hideg a kártevőket is pusztította a Balatonnál (Somogy TV)

Szakmai tréningen készülhettek a dél-balatoni borászok az előttük álló tavaszi munkákra. A Szőlővédelem 2017. címmel rendezett balatonboglári tanácskozáson megismerkedhettek a legújabb növényvédelmi eljárásokkal, technológiákkal a közelmúltban.

A szakemberek azt mondják, idén a kártevők kevésbé, a fagy viszont több gondot okozott a dél-balatoni szőlőkben. A metszés után áprilisban kezdődnek a növényvédelmi munkák, addig még van idejük felkészülni a gazdáknak.

Vukich László, a Viticoop Kft növényvédelmi vezetője a Somogy Tv-nek elmondta, hogy a beszedett csapvesszőket, rügyeket vizsgálva meg tudják állapítani, hogy milyen mértékben teletek át az atkák és egyéb kártevők, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke szerint a vizsgálatok alapján egyelőre nem kell komoly pusztítástól tartani. A növényvédelem azonban napjainkban egyre inkább felértékelődik, ezt bizonyítják az elmúlt esztendők természeti eseményei is, a felbukkanó új betegségek – tette hozzá .

A balatonboglári szakmai tréninget ötven éve minden esztendőben megtartják. Ilyenkor a térség borászai a legújabb növényvédelmi ismeretekkel gazdagodhatnak, megismerhetik a gyártó cégek új fejlesztéseit, készítményeit, és azokat az áprilisban kezdődő növényvédelmi munkák során már a gyakorlatban is kipróbálhatják a Balatonnál.

(15:23)