A hévízi tó vize ilyenkor is kellemes (szeretlekmagyarorszag.hu)

Európa legnagyobb, gyógyhatású melegvizes tava Hévízen várja a relaxálni vágyókat. Bár néhány éve még sokan úgy gondolták, csak az idősebb generáció találja meg a számításait a fürdővárosban, mára a fiatalabbak körében is egyre kedveltebb a hely.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik.

Vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri, és állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők.

Magyarországon szinte egyedülálló látvány télen. Hiszen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.

A teljes cikk és egy hétvégi wellnessről készült videó itt található.