Romokból építették újjá a Magtárházat Balatonakaliban (veol.hu)

Több, mint 48 millió forintból teljesen megújult Balatonakaliban a Magtárház.

Régi vágya teljesült a településnek a központban található Magtárház felújításával, amit évtizedeken át gabona tárolására, majd raktározásra használtak. Nem volt víz, sem villany benne, fűteni kályhával lehetett az épületben, amely stílusjegyeiben mindig is jól illeszkedett a környékhez, de egyre romosabb állapotba került, gondozatlan környezet, gaz vette körül, emiatt sok kritika érte a települést. Az önkormányzat nem tudott tenni semmit a helyzet megváltoztatásáért, mert nem a tulajdonában volt a ház, idézte fel az előzményeket Ihász Csilla. Balatonakali programszervezője elmondta, sok éves próbálkozás után végül 2016-ban sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak az épületet egy magánszemélytől. A házat teljesen felújították, egyebek mellett szigetelték, új burkolatot, tetőszerkezetet, nyílászárókat építettek be, akadály mentesítették, korszerű infrastruktúrát építettek ki.

Balatonakali a Balaton-felvidék jellegzetes falusi települése, ahol az értékmegóvást, az építészeti sajátosságok megőrzését kiemelten kezelik. A Magtárház közelében található a Kossuth utca, több műemlék házzal, amelyhez jól illeszkedik a mostanra teljesen megújult épület, amit az adventi, illetve karácsonyi ünnepségek alkalmával tekinthettek meg az érdeklődők, amikor Koncz Imre polgármester köszöntötte a lakosságot. Az épületben szeretetvacsorán látták vendégül az embereket. A későbbiekben különböző rendezvényeket, illetve sport-, és kulturális programokat szerveznek a Magtárházban, amelynek hivatalos átadását későbbre tervezik Balatonakaliban.

Az épület jól illeszkedik a Balaton-felvidék egyházi építésű, barokk, műemlék jellegű, például dörgicsei, tihanyi magtárépületeihez. Az épület amellett, hogy a környék népi építészeti jegyeit magán hordozza, önmagában is jelentősnek számít, a környező, egykori uradalmi épületekkel, mint az intézőház, lakóház, gazdasági épületek. Azokkal olyan egységet alkot, amelynek megőrzését és megfelelő használatát a településen nagyon fontosnak tartják.

A cikk folytatása itt.