A futás a Te tereped? Várvölgyön a helyed! (zaol.hu)

Három a magyar igazság, és egy a ráadás! Már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Várvölgy Futás.

– A Várvölgy Futás létrehozása néhány sportkedvelő találkozása után az A.F.K. Kulturális, Szabadidős és Sportegyesület égisze alatt, egy futószakosztály megalapításával valósult meg. Az egyesület fő profiljának korábban az airsoft bizonyult. Viszonylag sok amatőr, hobbi sportoló él a településen, így hamar igény mutatkozott egy jól szervezett futórendezvényre, ahol megmutathatjuk Várvölgy és környékének szépségeit, természeti adottságait – mesélt a kezdetekről Pelikán Béla, a rendezvény egyik főszervezője.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is terepfutás lesz. Egy időmérés nélküli „bulifutam”, ahol a szervezők célja nem más mint, hogy mindenki családias hangulatban, szép környezetben futhasson 8, 16 vagy 24 kilométert.

– A IV. Várvölgy Futás útvonala ismét a természetben, szép tájakon kanyarog, meredek „kaptatók” és virágos völgyek között. Az útvonal elenyésző része fut aszfalton, nagyjából, amíg elhagyják a falu határát. A futók a település központjában kialakított rajt/cél állomásról indulnak, majd útjuk során kilátás nyílik a Tapolcai-medencére, fel kell futniuk a Kő-orrára, a tavaszi zöldellő, medvehagymás erdőkben – részletezte Pelikán Béla.

A résztvevők létszáma növekvő tendenciát mutat. Az első évben kicsivel ugyan, de 100 fő alatt maradt a nevezők száma, viszont azóta mindig 120 fő felett regisztrálnak a futók. Első ízben csak egy 7 km-es távon zajlott a rendezvény, I. Várvölgyi hatodmaraton néven. Majd a nem várt nagy érdeklődésre való tekintettel, a következő évektől már 3 távon indulhattak a nevezők 7, 14, és félmaratoni 21 km-en – írja a zaol.hu.

– Az esemény vonzereje abban rejlik, hogy egy vidám baráti kört tudunk összeszedni a verseny lebonyolítására. Nincs időmérés, hangoztatjuk, hogy ez igazából nem verseny, mindenki győzze le önmagát, érezze jól magát. Egy országos hírű futó hölgy a blogjában úgy írt az eseményről, hogy olyan szintű örömujjongás fogadta a résztvevőket, mintha a New York-i maraton első helyezettje lenne mindenki. Valamint megemlítette, hogy egyik állomáson még pálinkával is kínálták… pedig szervezőként tudom, hogy az nem tartozik a frissítőpont kínálatához – emelte ki Pelikán Béla, hogy miért is igazán egyedi a Várvölgy Futás.

– A gyermekfutam után a gyermekekre szakképzett óvónők felügyelnek a játszó-foglalkoztató sarokban. A felnőtt futamok végén szendvicsparti várja, egyfajta szénhidrát visszatöltésként a futókat. Jellegzetesség, hogy minden évben egyedi gravírozott fa befutóérmeket vihetnek haza a vitrinbe a távokat teljesítők, és bár alapvetően egyedi érmek, minden évben sikerül valami újdonsággal előrukkolnunk medál téren.

– A futamon indulók nagy része Sümegről, Keszthelyről, és a Balaton környékéről érkezik. Az egyik évben kerékpárral gurult át egy tapolcai csapat, akik miután lefutották a távot, még lazán hazatekertek. Mára már van olyan híre a rendezvénynek, hogy akik az ország különböző részein élnek sportbarátok, és van várvölgyi kötődésük, úgy szervezik a rokonlátogatást, temetőjárást, hogy arra a hétre jönnek, amikor hétvégén lefuthatják a várvölgyi kilométereket.

Nevezési tudnivalók
Előnevezni kedvezményes áron április 10-ig lehet, utána már csak a helyszínen április 27-én nyílik rá lehetőség. Az előnevezők közt értékes nyereményeket sorsolnak ki. Még több információt itt találhatnak.