A dán nagykövetet fogadta Porga Gyula polgármester (veol.hu)

A diplomata 2016 óta dolgozik Magyarországon, és minden megyét felkeres. Veszprémben gazdaságfejlesztésről is tárgyaltak.

A nagykövet Pécs, Kecskemét, Szeged, Miskolc és Debrecen után látogatott el Veszprémbe. Kirsten Geelan elmondta, smarty city (okosváros) projektekben több dán város is részt vett az elmúlt években, és felajánlotta a segítségét, ha Veszprém is érdeklődne egy hasonló fejlesztés iránt.

Hozzátette, dán cégek a know-how mellett egy ilyen fejlesztés rendszerét is képesek biztosítani. Porga Gyula polgármester köszönetet mondott a felajánlásért, azt mondta, a város nyitott a legkorszerűbb fejlesztésekre.

A közel egyórás találkozón a városvezető részletesen beszélt Veszprém EKF 2023 pályázatáról, kiemelve, hogy a Bakony és Balaton térséggel együttműködésben valósítja meg a programot a megyeszékhely. A nagykövet kérdésére elmondta, a programot a magyar állam 55 százalékban támogatja, a résztvevő önkormányzatok 20–25 százalékban finanszírozhatják, a költségvetés többi részét más bevételből fedezik.

A találkozón szóba került a 2017-ben EKF-főváros címet betöltő dán város, Aarhus programja is. A nagykövet elmondta, olyan kezdeményezéseket is sikerült elindítani, amelyek az egész országot érintették.

A nagykövet a városházi látogatás előtt a Lovassy-gimnáziumban tartott előadást, ahol megnyitotta a Boldog dánok című kiállítást, valamint a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa pályázat kidolgozásában részt vevőkkel találkozott.