“Csak olyan vízibiciklit bérelj, amelyen van mentőgyűrű!”

“Csak olyan vízibiciklit bérelj, amelyen van mentőgyűrű!” – szólít fel mindenkit Bagyó Sándor a Facebook oldalán. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke megosztotta a Heti Napló egyik erről szóló adását is, amely sérelmezi, hogy a tavalyi balatoni gyermektragédia óta nem volt elég az idő a jogalkotóknak, hogy kötelezővé tegyenek mentőeszközt a vízibicikliken. (A gyermek édesanyja idén májusban nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz, ami itt olvasható.)

A megosztott 11 perces adás, a műsorvezető beharangozójával:

“Ön szerint egy tél és egy tavasz elég volt a hivataloknak, hogy kötelezővé tegyék a mentőgyűrűt, vagy bármilyen mentőfelszerelést a vízibicikliken? Főleg azután, hogy egy balatoni vízibicikliről vízbefúlt gyermek édesanyja is ezt kérte?

További gyermekáldozatok kellenek, hogy végre FELÉBREDJEN VALAKI? Az anyuka is megszólal az ügyben!”

 

A BFT is kezdeményezett az ügyben a jogszabály-módosítást

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) jogszabály-módosítást kezdeményezett a Belügyminisztériumnál annak érdekében, hogy kötelező legyen mentőfelszereléssel ellátni a vízibicikliket. Azt szeretnék elérni, hogy a vízibickliken legyen mentőpatkó vagy mentőgyűrű.

A Balatonon 300 vízijármű-kölcsönző kezelésében körülbelül 5 ezer vízibicikli van, amelyet kellemes időben naponta 50-100 ezer ember használ. 2017-ben hat, tavaly egy ember halt meg fulladás következtében ezek használatakor.