A Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret (MTI/HírBalaton)

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos kereskedelmi igazgatója a Somogy megyei Ordacsehiben csütörtökön. Immár hagyománynak számít, hogy minden évben Ordacsehiben, a Balaton Agrár Zrt. szőlőiben indul a szüret.

 

Varga Máté Péter beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szüret. Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.

– Idén az elmúlt 120 év harmadik legmelegebb júniusa és legmelegebb júliusa volt, ennek köszönhető, hogy a hűvös májusban még három hetes késében lévő virágzáshoz képest a szüret csak egy héttel indult később, mint a korábbi években – mondta a kereskedelmi igazgató. A sok napfény a korai érésű fajták cukorfokának jót tett, így a szüretelésben következő Irsai Olivérnél is jó minőségre lehet számítani – fűzte hozzá. A Varga Pincészet Csabagyöngyéből 12 hektárról 180 ezer kilogramm szőlőt kíván felvásárolni, amiből 170 ezer palack bor fog készülni – mondta. Megjegyezte, fröccsalapnak az ilyen gyümölcsös bor a legalkalmasabb, ami önmagában fogyasztva is kellemes, hiszen megőrzi a szőlő eredeti ízét.

A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is rendelkező Varga Pincészet 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt – mondta Varga Máté Péter. Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben.
A 185 főt foglalkoztató pincészet a tavalyi évet 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 350 millió forint nyereséggel zárta.