A befagyott Balatonon is a vitorla az úr (m4sport.hu)

Három magyar indulóval és több mint 150 fős mezőnnyel zajlik a jégvitorlázók Európa-bajnoksága a Balatonon.

jégvitorlázó-eb

Jégvitorlázó Eb Balatonfüreden – fotó: m4sport.hu

Jégvitorlások vették birtokukba ezen a héten a tihanyi öblöt, ahol hétfőtől-péntekig tizenhat ország több mint százötven versenyzője hasítja a még mindig több mint 20 centiméter vastagságú jeget a Balatonon. A jégvitorlás Európa-bajnokságra három magyar versenyző nevezett, Hamrák Péter, ifj. Pataki Attila és Stupits Dávid.

A legjobb magyar jégvitorlás Hamrák Péter az Európa-bajnokság felénél így értékelte az eddigieket: “Az elején nagyon gyenge szél volt, aztán elkezdett egyre jobban felerősödni. Nagyon változatosak a helyezéseim, mert a tihanyi félsziget takarásában vagyunk és emiatt a szél egyszer az egyik irányból érkezik meg, aztán a másik oldalról. Az erőssége is változik és sokszor az iránya is, de a vitorlázás erről szól, hogy jó taktikával és felkészültséggel az ember ezeket a problémákat kiküszöböli.”

A sportág egész Európában népszerű, Lengyelországban például nemzeti sportnak számít, előfordult, hogy az év sportolója választáson egy jégvitorlás nyert. Évente több versenyt rendeznek, és ezeken csak úgy, mint a balatonfüredi Eb-n, rendszeresen 150-200 versenyző áll rajthoz. Európán kívül igen népszerű a sportág az Egyesült Államokban is, hasonló létszámban neveznek egy-egy megmérettetésre, de az Európa-bajnokságra is érkeztek a tengerentúlról jégvitorlások.

Mivel technikai sportágról beszélünk, ezért a jégvitorlásoknál is nagyon fontos a hajó felszereltsége. “A korcsolyák kifejezetten fontosak, mivel az veszi át a hajótest szerepét a rendes vizi vitorlázásnál. Sok múlik a korcsolyák beállításán, mind a szöge, mind a hosszúsága és a vastagsága jelentős. Természetesen az árbócvitorla és a korcsolyákat összekötő híd is fontos szerepet játszik a hajón” – avatott be a sportág titkaiba Hamrák Péter. A világ tíz legjobb jégvitorlása közé tartozó magyar hozzátette, a technika mellett elengedhetetlen a taktikai és elméleti felkészülés egy-egy versenyre.

Ha az időjárás engedi, akkor csütörtökön és pénteken további futamokkal folytatódik a balatonfüredi jégvitorlás Európa-bajnokság.

Érdemes megnézni a bajnokságról készült videót is az m4sport.hu oldalán, itt.

(19:56)