A 2025-ös világkiállítás helyszíne a japán Osaka, ahol hat hónapon keresztül – április 13. és október 13. között – várják a látogatókat. A világkiállítás magyar pavilonjában Csapody Balázs gasztronómiai koncepciója valósul meg: a Miska Kitchen & Bar étterem tradicionális magyar ételeket kínál modern tálalásban, amit hatalmas érdeklődés övez. A terveket a balatonszemesi Kistücsök Étterem Food & Room tulajdonosa dolgozta ki, aki személyesen is részt vesz a pavilon működésében – írja a sonline.hu.
A Magyar Pavilon rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb helyszínné vált. A vendégek nemcsak a pavilon kiállítási tereit, hanem a magyar éttermet is nagy érdeklődéssel keresik fel. Csapody Balázs, aki a gasztronómiai koncepció kialakításáért felel és korábban a dubaji világkiállításon is irányította a magyar vendéglátást, hangsúlyozta: különösen fontos, hogy a magyar vidéki konyha értékei hitelesen, mégis a mai nemzetközi elvárásoknak megfelelő formában jelenjenek meg a pavilonban. – Nagy öröm, hogy nemcsak magáért a pavilonért, hanem az étteremért is sorban állnak a látogatók. A tervezett vendégszám két és félszeresét fogadjuk, ami óriási siker – mesélte a Balaton-parti szakember.
Tradicionális ízek, modern tálalás
Az osakai Világkiállítás magyar pavilonjában működik a Miska Kitchen & Bar étterem. Étlapján klasszikus magyar fogások szerepelnek, amelyeket modern tálalásban kínálnak a világkiállítás látogatóinak. A vendégek megkóstolhatják többek között
- a kacsamájat,
- a töltött paprikát,
- a gulyást,
- a hortobágyi töltött palacsintát,
- a csirkepaprikást
- és a vadast is.
A desszertek között olyan hagyományos kedvencek szerepelnek, mint a túrógombóc és a somlói galuska. Az ételek mellé gondosan válogatott magyar borokat kínálnak, így a pavilonban nemcsak az ízek, hanem a borászati hagyományok is bemutatkoznak a nemzetközi közönség előtt. A cél az volt, hogy olyan alapanyagokat és ételeket mutassunk meg, amelyek a magyar vidéki udvarokban és háztartásokban is jelen vannak.
A túró például az egyik legfontosabb ilyen alapanyag: használjuk hidegen, melegen, sósan, édesen – túrókrémként, túrógombócként, vagy akár túróval töltött paprikában. A japán vendégek rendkívül nyitottak, még az olyan alapanyagokat is szívesen kóstolják meg, amelyek számukra idegenek. A visszajelzések nagyon pozitívak – emelte ki Csapody Balázs.
A pavilon másik fő attrakciója a magyar zene, amely szintén a hagyományokat helyezi előtérbe – népzenei és komolyzenei programokkal. A teljes élmény így a magyar kultúra sokszínűségét és mélységét tükrözi.
Hagyománytisztelet és innováció
A gasztronómiai szakember maga is gazdag élményekkel tért haza. – Elképesztő, hogy a japánok milyen tudatossággal állnak a gasztronómiához. Az oktatásuk színvonala szinte felfoghatatlanul magas, a gyerekek már korán megtanulják az alapanyagok ismeretét, a konyhatechnológiát, a hagyománytiszteletet és az innovációt is. Ehhez képest nálunk nagyon sok a tennivaló – mondta.
Óriási megtiszteltetés, hogy másodszor is rám bízták a magyar konyha nemzetközi képviseletét. Az egész projekt alatt fantasztikus csapattal dolgozhattunk együtt – a kulturális szervezőktől az építészeti tervezőkön át a vendéglátós kollégákig. Ez számomra egy életre szóló élmény. Ami igazán inspiráló volt, az a japán vendéglátás személyessége. Kis családi éttermek működnek fantasztikus színvonalon. Ez az irány szerintem a jövő: személyes, szívből jövő vendéglátás, ahol a család minden tagja részt vesz a munkában. Ez nálunk is így működik – és remélem, működni is fog – foglalta össze a balatoni szakember a sonline.hu-nak.