A Balatonnál kezdődik idén is a szüret az országban (magyaridok.hu)

Amint azt a korábbi években már megszokhattuk, idén is a Balatonnál kezdődik meg az országos szüret a csabagyöngye termésének begyűjtésével. A fürtök egyenkénti hajdani, kézi lemetszése helyett manapság már gépekkel végzik e gyümölcsfajta betakarítását is.

Szerdán a Balatonboglár közeli Ordacsehiben indulnak el a speciális kombájnok, amelyek előreláthatóan egy-másfél nap alatt végeznek a munkával.
Az északi félteke legkorábban érő szőlője gyors szüretelést igényel, mert a mohó seregélyek a gázágyús riasztások ellenére is gyorsan megszállják az ültetvényeket. A csabagyöngye a világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtája, halványsárga bogyóit a világ szinte minden szőlőtermelő országában termesztik. Korán érik, gyakran már július közepétől-végétől fogyasztható és erjeszthető. Fürtjeinek nagysága és termőképessége általában közepes.

A könnyed asztali borként fogyasztott csabagyöngyéből a badacsonyi Varga pincészet az elmúlt esztendőben 90 ezer palackot értékesített, a bort kizárólag a hazai üzletláncok kínálták. Az idei újbor tervezett első bemutatója szeptember másodikán a budafoki borfesztiválon lesz – tudtuk meg Varga Máté Pétertől, a V. Bor-Ker Kft. ügyvezetőjétől.

A csabagyöngye szüretelését a Balatonnál az Irsai Olivér követi.