A Balatonnál is lesznek vízi szabadidősport fejlesztések (MTI)

Átfogó programot indít a családok és az iskolai tanulók magyarországi vízi szabadidősportjához kapcsolódva a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség – közölte az MTI  az MKKSZ székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak kapcsán.

A program fő elemei között szerepel a vízitúra-megállóhelyek és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése, a vízi szabadidősportoláshoz szükséges eszközbeszerzés, az iskolai csoportok táboroztatásának segítése, tematikus vízi vándortáborok megvalósítása, valamint a vízi szabadidősport és a víziturizmus országos marketingjének és kommunikációjának megtervezése és lebonyolítása. A program célja, hogy növelje azoknak a számát, akik szabadidejüket aktívan, sportolással töltik, különös tekintettel a fiatalokra és a gyermekes családokra. A programban szerepel az elmúlt évben, a Bejárható Magyarország kerettantervben elfogadott vízi orientációjú tananyag elméleti és gyakorlati oktatása pályázaton nyertes tanárok és diákok számára.

Révész Máriusz kormánybiztos a sajtótájékoztatón azt mondta: 14 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a gyalogosan túrázók, a kerékpárosok, a kajakosok és kenusok, a lovasok és a vitorlázók számára országos szinten javítsák a szabadidős tevékenységek feltételeit. Hozzátette, ilyenre korábban még nem volt példa Magyarországon.

Baráth Etele MKKSZ-elnök azt mondta, a szövetség Európai Uniós pályázatokon 2,2 milliárd forintot nyert el a víziturizmus fejlesztésére.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára hozzátette, hogy ebből az összegből a Balaton, a Felső-Tisza, az Alsó-Tisza és a Kőrösök, a  valamint a Közép-magyarországi régió és Budapest területére tervezett fejlesztések valósulnak meg.

Első körben valamivel több mint 150 ponton valósulnak meg a tervezett újítások, az első ilyen pontok legkésőbb jövő nyár végére, vagy 2017 őszére készülhetnek el. A fejlesztéseken kívül új helyeket is létre hoznak a vízpartok mellett, amelyeken hajókat lehet majd bérelni és a vízitúrázók megkapják a szükséges oktatást is. Kialakítanak egy integrált rendszert a kerékpárosokkal, gyaloglókkal és lovasokkal együtt, ehhez weboldalt és mobiltelefonos applikációt is társítanak.

(16:30)