A Balatoni Kerékpárút a Best of Balaton idei legjobbjai között (Index.hu)

A Balatoni Kerékpárút is bekerült a Best of Balaton idei legjobbjai közé, nem véletlenül. Az aktív pihenésre vágyók tömegesen érkeznek ide minden évben, hogy teljesítsék a tó körüli távot. Még arra sincs szükség, hogy az embernek saját járgánya legyen, a parton is lehet bérelni kerékpárt az útra.

 
1993 fontos év a hazai bringázás történetében: ekkor alakult a Hajtás Pajtás városi futárszolgálat és ekkor kezdték el építeni a Balatoni Bringakörutat. Mindkettő magyarok ezreit ültette nyeregbe, előbbi és a belőle kinövő mozgalom száz év után újra a városi közlekedés részévé tette a biciklizést – főleg Budapesten –, utóbbi pedig a kikapcsolódás egy aktívabb formáját, a biciklis kirándulást szerettette meg az emberekkel.

A teljes balatoni bringaút 2002 táján ért körbe, és ma már olyan népszerű, hogy a leghidegebb hónapokban is találkozhatunk jól felszerelt, kesztyűs-sisakos bicajosokkal a parton. Az igazi csúcsot persze a nyári hónapok hozzák: előszezonban is tele van már hétvégente a bicikliút, ám ahogy elkezdődik a főszezon, tömegek választják ezt a kikapcsolódási lehetőséget.
Akkor sincs gond, ha az ember nem rendelkezik saját bringával. A Csöpi Kerékpáros Központban mindenki megtalálhatja azt a fajta biciklit, ami neki a legmegfelelőbb. Van itt sportos és kényelmes járgány is, attól függően, mennyit és hogyan szeretnének tekerni a mozgásra vágyók.

A legtöbb vendégünknek a kross kerékpárokat szoktuk javasolni, 28-as kerékátmérővel, de mégis egy sportos váz, nagyon könnyen hajtható. A vendégeink úgy szokták mondani, ez ilyen suhanós bicikli. Nagyon könnyű tekerni és nagyon könnyű eljutni vele A-ból B-be
– mondta Zsömle Mátyás.

A Balatont körbeölelő bicikliút nagyjából 210 kilométer hosszú, amit kényelmesen, pár nap alatt, akár baráti társasággal, jó hangulatban is meg lehet tenni. Napi 60-70 kilométert lazán letekerhet az ember a saját tempójában, szép környezetben haladva.

A cikk folytatása itt elolvasható.