A balatoni jégbarlangot egykor sárkány lakta: a Szent György-hegy legendája (femina.hu)

Mesés legenda fűződik a balatoni hegyhez, melyet jellegzetes sziklák alkotnak.

Bazaltoszlopok sorakoznak a Balaton-felvidék tanúhegyének oldalán. Tanúhegy, ugyanis a 3-4 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomait őrzi.

Fotó: Getty Images Hungary

Nyáron a Balaton az egyik, ha nem a legnépszerűbb, legkedveltebb hazai úti cél, ám jó tudni, hogy oda látogatva nemcsak az utánozhatatlan hangulatot és a tó hűs vizét érdemes kiélvezni – írja a femina.hu.

A Balaton környéke teli van szebbnél szebb, túrakedvelők számára kihagyhatatlan látnivalókkal. A Szent György-hegy jellegzetes, oszlopos szikláival egyike a legszebb Balaton környéki hegyeknek, ráadásul egy érdekes legenda is fűződik hozzá. Eszerint egykor sárkány lakta mindig dermesztően hideg jégbarlangját.

A jégbarlang álbarlang, a leomló bazaltoszlopok törmeléke hozta létre.

A legenda szerint az üreget egykor sárkány lakta, mely félelemben tartotta a helyieket. A sárkány azonban egyszer beteg lett, és a nép ápolta. Ezért cserébe a sárkány haláláig nem bántotta a népet. Ekkor a sárkány utolsó lehelete örökké fagyossá tette a jégbarlang levegőjét. Valójában a barlang levegője azért jéghideg, mert a bazalttömbök megtartják a téli hidegben lehűlt levegőt.

Egy másik verzió szerint a sárkány nem tért jó útra, és nem is volt egyedül, de Szent György szembeszállt vele, és lemészárolta a teljes kolóniát. A keresztény vallásban Szent György azt képviseli, ahogy a gonoszt legyőzheti a hit. Egyike a 14 segítő szentnek, eredetileg római kori katona és vértanú volt 271-303 körül. A nevét viselő kápolna a hegy lábánál áll.

Fotó: indaphoto.hu/Thaler Tamás

A honfoglaló magyarok egyébként a hegyet Magas-hegynek nevezték el. Az orgonasípszerűen sorakozó bazaltoszlopok között 30-40 méteres is akad. Kialakulásukat, formájukat a láva gyors kihűlése okozta. A hegy a legmagasabb pontján 415 méter.

Az ókorban a Szent György-hegy a Római Birodalomhoz tartozott, annak Pannónia nevű provinciája foglalta magában. Már akkoriban is tudták, a talaj jó szőlőtermesztő föld, a terület kiváló borvidék.